#EuropeanParliamentMureșan despre DNA:Avem în continuare nevoie de MCV. Social-democrații:Raport meticulos și competent
„Avem în continuare nevoie de MCV pentru ca justiția și oamenii cinstiți din România să fie apărați în fața lui Dragnea, Toader și a tuturor politicienilor care vor să acapareze justiția”, spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
Europarlamentarul, ales pe listele PMP și purtător de cuvânt al popularilor europeni, amintește, într-o postare pe Facebook, că, în rapoartele MCV, Comisia Europeană a lăudat activitatea DNA și a criticat politicienii pentru atacurile la adresa justiției.
„Săptămâna viitoare, prim-vicepreședintele Comisiei Europene pentru statul de drept, Frans Timmermans, vine la București unde va vedea că politicienii vor să o demită chiar pe șefa DNA. Este clar: avem în continuare nevoie de MCV pentru ca justiția și oamenii cinstiți din România să fie apărați în fața lui Dragnea, Toader și a tuturor politicienilor care vor să acapareze justiția”, a spus Mureșan.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi seară că va cere revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care a acuzat-o de abateri grave într-un raport de activitate managerială.
Eurodeputatul l-a acuzat pe ministrul justiției, Tudorel Toader, că a spus neadevăruri în martie anul trecut în Parlamentul European. Apoi l-am văzut la începutul lunii cum s-a plimbat o săptămână întreagă la Strasbourg încercând să convingă oficialii europeni că Liviu Dragnea are dreptate și sutele de mii de români din stradă greșesc. Mi-a fost atunci clar că este în stare de orice pentru a îndeplini obiectivul PSD - ALDE de a pune mâna pe justiție”, a mai scris Siegfried Mureșan.
La rândul său, eurodeputatul Cristian Preda (tot din grupul PPE) critică decizia ministrului Toader pe care îl compară cu „omul nou, la care visa PCR”. Preda susține că evaluarea DNA și a felului în care Kovesi a acționat ca șefă a unei instituții e făcută „cu rea-credință partizană”.
„Domnule președinte, ignorați-l pe impostor! Nu dați curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi!”, mai spune Cristian Preda.
În schimb, social-democratul Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a spus că decizia lui Toader era previzibilă, având în vedere informațiile din spațiul public despre problemele de la DNA.
„Decizia anunțată la sfârșitul acestei seri este rezultatul logic al demersurilor făcute cu profesionalism și cu competență de către ministrul Toader, în restabilirea funcționării autorității judecătorești, pe baza legii și în respectul Constituției. Toată argumentația din această seară face dovada înregistrării faptelor, și nu a supozițiilor unora sau altora. A fost o analiză - e drept - lungă și pentru unii plicticoasă, pentru că știința de carte poate să obosească pe unii, mai ales când ai o gândire schematică sau ai tentații de a te afilia cuiva (persoană sau instituție) necondiționat și fără motive, dar la capătul acestui expozeu logic și rațional nu putea fi decât o singură concluzie - și aceea a fost a propunerii de revocare”, a punctat europarlamentarul, potrivit PSNews.
Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, ales tot pe listele PSD, se întreabă: „Câtă lume o fi înțeles că abundența și seriozitatea argumentelor prezentate de dl ministru Toader în susținerea cererii de demitere, îngreunează corespunzător o eventuală decizie contrară? Adică, în fața acestor încălcări grosolane și repetate ale Constituției și legilor expusă meticulos de ministru, cum poți demonstra contrariul, fără să ajungi asociat cu încălcările respective, fără sa fi acuzat politic ca le acoperi?”.
Monica Macovei susține că Tudorel Toader a încălcat separația puterilor în stat, punând Parlamentul și Guvernul deasupra Justiției. „Toader a devenit sluga politicienilor anchetați sau condamnați penal și s-a făcut de râs mergând pe mâna unor politicieni cu dosare penale. Tudorel Toader să nu mai susțină că este un ministru independent, pentru că nu este. Toader e viclean, apărând PSD&ALDE: chiar unii dintre acești politicieni cu dosare penale sunt cei care au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu posibile conflicte de natură constituțională, dându-i apoi posibilitatea lui Toader să invoce situația "fără precedent” de a avea trei astfel de sesizări”, a spus eurodeputata.
Macovei a mai spus și că Toader nu a spus niciun cuvânt despre activitatea managerială a Codruței Kovesi. „Cererea lui nu are bază legală și este ilegitimă. Că doar nu interviurile de la BBC și Euronews or fi management. Ele sunt apărarea României împotriva parlamentarilor și guvernanților penali, unii și condamnați. Și este în fișa postului șefei DNA să explice efectele modificările legilor penale”, a explicat Monica Macovei.
În anunțul făcut joi seară, ministrul Tudorel Toader a susținut că, prin declarațiile publice, Laura Codruța Kovesi a afectat imaginea României.
Comentarii