Eurodeputații PPE Siegfried Mureșan și Marian-Jean Marinescu apreciază că nu ar fi benefică o rezoluție privind situația din România, întrucât ar putea să nu se facă o diferență între români și autorități.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat marți că o eventuală rezoluție privind situația din România ar putea introduce accente care nu sunt bune pentru români, astfel că ar fi rea pentru România, dacă ”nu ar reuși să arate cu degetul vinovații ... să arate diferențele dintre majoritatea proeuropeană și actualii conducători”.

Purtătorul de cuvânt al PPE a mai declarat, într-o discuție cu jurnaliști români la Bruxelles, că ”e în discuție scenariul ca o rezoluție să nu aibă loc”, întrucât o rezoluție e întotdeauna un  compromis.

Pe de altă parte, PPE dorește o poziționare clară a Comisiei Europene în legătură cu abuzurile majorității parlamentare.  

Și Marian-Jean Marinescu și-a exprimat dubiile în legătură cu oportunitatea unei rezoluții privind România: ”Sunt diverse opinii, niciodată nu știi încotro o ia o rezoluție”.

În schimb, eurodeputatul PNL consideră că merita discutat ce se întâmplă în România.

Marinescu apreciază că lucrurile se vor mai calma, dacă în România se schimbă ceva, mai ales că rămâne în continuare o îngrijorare privind codurile penale. 

”O rezoluție poate să fie bună, dar poate să se ducă și pe un teren care nu cred că ar face bine românilor, e foarte greu să faci diferența între români și guvern”, iar ceea ce se petrece e vina Guvernului și a Parlamentului și are legătură cu ”interese personale și incompetență”.

În opinia sa, o eventuală rezoluție trebuie să reflecte în mod critic situația din România, dar să nu se exagereze.