Siegfried Mureșan s-a arătat încântat în urma propunerii sale în funcția de premier de către PMP, spunând că "România are nevoie astăzi de un prim-ministru cu viziune europeană care să guverneze cu gândul la cetățeni, și nu la interese de partid.

Europarlamentarul  este de părere că noul premier trebuie să înțeleagă că reducerea investițiilor, așa cum o arată ultimele date statistice, eșecul în absorbția fondurilor europene, lipsa reformelor economice, alături de creșterea cheltuielilor bugetare peste nivelul creșterii competitivității și a productivității înseamnă mai puține locuri de muncă pentru oameni și slăbirea economiei.

"România are nevoie de un prim-ministru și un guvern care sa stimuleze investițiile private în economie prin măsuri politice și fiscale coerente și durabile", a scris Mureșan pe Facebook.

Europarlamentarul spune că în calitatea sa de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018 a înțeles cât de important este ca prioritățile bugetare să fie în așa fel stabilite încât să producă un mediu cât mai propice pentru investitorii privați deoarece aceștia sunt cei care creează locuri de muncă stabile și bine plătite și tot ei sunt cei care pot asigura creștere economică și sporirea resurselor bugetare.

"Fondurile europene sunt esențiale pentru a recupera decalajele de dezvoltare economică pe care România le are față de țările din vest, iar prim-ministrul și guvernul au aici un rol esențial. Țara noastră are nevoie de un prim-ministru care să știe că bugetul nu reprezintă o vistierie personală sau a partidului de guvernare, ci sunt banii plătitorilor de taxe, de aceea el trebuie să fie 100% transparent cu cheltuirea banului public", a mai scris eurodeputatul.

Siegfried Mureșan este de părere că așa cum fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu maximă responsabilitate, așa și bugetul României trebuie gestionat pentru ca fiecare leu să însemne o investiție reală și să poată genera un efect multiplicator în economie.

"România are nevoie de un prim-ministru care să înțeleagă realitățile politice de la nivel european și care să aibă capacitatea de a reprezenta cât mai bine interesele țării noastre și ale cetățenilor ei atât în negocierile pentru Brexit și modul în care acesta va afecta românii care trăiesc în Marea Britanie, dar și viitorul buget al Uniunii Europene, cât și în celelalte mari dosare de pe agenda europeană", a conchis acesta.

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan a fost propus, luni, în funcția de premier de către Partidul Mișcarea Populară, a cărui membru este din 2014.

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că Siegfried Mureșan reprezintă generația Macron și Trudeau, subliniind că speră că PMP va întruni votul tuturor partidelor membre ale Partidului Popular European, al cărui purtător de cuvânt este (PNL, UDMR, PMP), dar și al USR.

Siegfried Mureșan este europarlamentar PPE, negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018 și a reprezentat o voce puternică în timpul crizei creată de PSD, spunând că această pune România în pericol, afirmând inclusiv că "PSD la guvernare înseamnă mai puține locuri de munca și o economie slăbită".

De ce PSD ar trebui să piardă guvernarea, în opinia lui Mureșan

  •     investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din 2016, potrivit Institutului Național de Statistică;
  •     doar 4 milioane de euro fonduri europene structurale au intrat în România în primele trei luni din an, față de 1,5 miliarde de euro în primele trei luni din 2016, potrivit execuției bugetului general consolidat;
  •     România are acreditate doar 2 autorități de management responsabile pentru atragerea fondurilor europene din 10, în timp ce în Polonia sunt acreditate 24 de autorități din 25, în Cehia sunt acreditate 11 din 11, în Slovacia sunt acreditate 10 din 10, în Bulgaria 10 din 11, iar în Ungaria sunt acreditate 9 din 10.
  • România a înregistrat cele mai drastice scăderi ale indicatorilor din sectorul de construcții dintre statele membre ale Uniunii Europene în aprilie 2017 comparativ cu luna precedentă și cu aceeași lună a anului trecut, potrivit Eurostat;
  • leul s-a depreciat în raport cu moneda euro, lucru care înseamnă, printre altele, rate mai mari la creditele în euro, chirii mai scumpe, costuri mai mari la importuri de bunuri și servicii;
  • deficitul bugetar este în creștere și România riscă să fie sancționată pentru deficit excesiv.

"Toate aceste rezultate dezastruoase sunt dovada incapacității PSD de a guverna și de a pune interesele românilor înaintea intereselor de partid. Reducerea investițiilor, eșecul în absorbția fondurilor europene, lipsa reformelor economice, alături de creșterea cheltuielilor bugetare peste nivelul creșterii competitivității și a productivității înseamnă mai puține locuri de muncă pentru oameni și slăbirea economiei", spune Mureșan.

Eurodeputatul este de părere că aceste lucru arată clar că PSD trebuie să se retragă de la guvernare și să lase locul unui guvern responsabil care înțelege că economia trebuie reformată, că banii trebuie alocați în domeniile care încurajează investitorii privați deoarece aceștia sunt cei care creează locuri de muncă stabile și bine plătite și că fondurile europene sunt esențiale pentru a recupera decalajele de dezvoltare economică pe care România le are față de țările din vest.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a avertizat, de curând, și că siituația actuală din România generată de PSD pune în pericol "relocarea, după Brexit, a Agenției Europene a Medicamentului din Marea Britanie în țara noastră".