Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri pe comandantul suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și Comandant al Forțelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters, aflat în vizită în România.

Discuțiile s-au axat pe subiectele de actualitate aflate pe agenda Alianței Nord-Atlantice, context în care Klaus Iohannis a prezentat perspectiva națională privind continuarea procesului de adaptare a NATO la provocările mediului de securitate actual, anunță Administrația Prezidențială.

Președintele Iohannis a subliniat că România continuă să fie un aliat ferm angajat în procesele aflate în derulare în cadrul NATO, accentuând implicarea activă a țării noastre în consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre. În context, Klaus Iohannis a susținut necesitatea unei abordări adecvate a Alianței pentru consolidarea securității în această zonă.

De asemenea, președintele a reiterat angajamentul țării noastre de a participa la operațiile și misiunile Alianței și de a continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare, asigurând predictibilitate și consistență eforturilor naționale de modernizare a forțelor armate, precum și plusvaloare participării României la inițiativele și misiunile NATO. 

Iohannis a evidențiat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră și SUA, în special pe dimensiunea de apărare, încurajând intensificarea cooperării la nivelul forțelor armate române și americane, atât în proiecte bilaterale, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.   

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa și Comandant al Forțelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters, a evidențiat prioritățile avute în vedere la nivelul NATO în perioada următoare, inclusiv cele care derivă din punerea în aplicare a noii Strategii Militare a NATO în contextul posturii aliate de descurajare și apărare. 

Generalul a apreciat în mod deosebit participarea activă și consistentă a României în cadrul inițiativelor, operațiilor și misiunilor Alianței Nord-Atlantice, evidențiind nivelul înalt de profesionalism al militarilor români din teatrele de operații din Afganistan și Balcanii de Vest și din structurile de comandă ale NATO.

La finalul întrevederii, Klaus l-a decorat pe generalul Tod D. Wolters cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer, cu însemn pentru militari, de pace, în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României de către Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, a angajamentului real pentru întărirea cooperării în cadrul NATO, precum și pentru implicarea în definirea provocărilor viitoare ale mediului de securitate.

Și premierul Ludovic Orban, prezent  la evenimentul "Black Sea and Balkans Security Forum", a afirmat că, privind spre viitor, "Uniunea Europeană trebuie să-și reconfirme reputația de cel mai de succes proiect de pace din istorie".

"Aceasta înseamnă să rămână unită, ambițioasă, atentă la toate evoluțiile geopolitice în care acționează și adaptabilă. Uniunea trebuie să asigure în continuare dezvoltarea prin politici vizionare fidele valorilor sale definitorii și de impact pentru cetățenii săi. Toate acestea pot fi realizate de către Uniunea Europeană dacă și noi, fiecare stat membru, reușim să le realizăm în plan intern. Toate aceste lucruri pot fi realizate mai ales în condițiile în care NATO și angajamentul SUA față de securitatea Europei rămân considerente fundamentale ale politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, dar și ale statelor membre", a declarat Orban.

El a mai adăugat că forța UE de a promova și de a susține solidaritatea trebuie văzută și din perspectiva creșterii rezilienței în față provocărilor emergente, a riscurilor și amenințărilor externe.

"Ceea ce este benefic pentru NATO și pentru SUA, fie că vorbim instabilitate geopolitică în zona extinsă a Mării Negre, de încălcarea dreptului internațional și militarizarea în creștere, fie că ne referim la amenințări hibride și ambivalență geopolitică în Balcanii de Vest", a mai explicat premierul.

Ludovic Orban a mai punctat că "acțiunea noastră externă trebuie să insiste și să cultive sistematic pe mai departe solidaritatea în rândul statelor membre, complementaritatea între NATO și Uniunea Europeană, o relație transatlantică puternică, reînnoită, ancorată ferm în interesele fundamentale care ne apropie".

De asemenea, potrivit premierului, România are un interes național primordial, dar și o responsabilitate pe măsură în continuarea și în realizarea acestor obiective, reiterând că suntem printre țările care și-au respectat angajamentul de alocare a 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare și care și-a exprimat de fiecare dată disponibilitatea de a participa la misiuni, operațiuni în cadrul NATO sau în cadrul Uniunii Europene.