Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că până săptămâna viitoare trebuie parcurse toate măsurile necesare ca plata tranșei a doua din PNRR să fie aprobată de către Comisia Europeană.

"Am avut miercuri dimineață o întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, cu secretarul general, cu șeful Cancelariei și am analizat împreună tot parcursul și măsurile care au fost luate până-n acest moment și cele care trebuie parcurse până săptămâna viitoare, astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată", a anunțat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

El a adăugat că, până la acest moment, toate elementele principale - legea decarbonizării, legea avertizorilor -, au fost deja rezolvate, dar mai e nevoie de o clarificare legată de închiderea jalonului pe hidrogen, care va fi rezolvată cel târziu până joi.

"În felul acesta ne asigurăm cererea de plată numărul 2 (din PNRR - n.r.). Vom avea un parcurs și pentru cererea de plată numărul 3", a adăugat premierul.

Nicolae Ciucă a mai spus că până în acest moment sunt aproximativ 8.500 de contracte semnate prin PNRR, în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro, dar e nevoie și de punerea lor în practică.

Legat de nivelul de absorbție din cadrul financiar 2014-2020, Ciucă a transmis că ne apropiem de un grad de atragere a banilor europeni de aproape 80%.

El este optimist că până la finalul anului 2023 vom atinge obiectivul asumat de absorbție de cel puțin 90% și anunță o pregătire foarte serioasă pentru absorbția celor 46 de miliarde de euro din cadrul programului multianual 2021-2027.