Negocieri fără scucces între sindicatele din Educație și Guvern: 150.000 de cadre - în grevă luni

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, duminică, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a-i convinge pe aceștia să nu demareze greva generală.
Întâlnirea nu a avut succes, astfel că peste 150.000 de profesori și aproximativ 60.000 de angajați din personalul auxiliar vor intra de luni în grevă generală.
Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153., a transmis Biroul de presă al Guvernului.
"Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare", a mai explicat Executivul.
Ce n-a spus însă Guvernul este că sindicaliștii au refuzat toate măsurile mărunte propuse de Ciolacu și Ciucă.
Liderul FSLI, Simion Hăncescu, cel al FSE, Marius Nistor, și al FNE, Anton Hadăr, au făcut declarații la finalul întâlnirii de la Guvern.
"Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membri noștri de sindicat se vor pronunța. Dar cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!
Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de mulțumiri iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri", a spus Marius Nistor, citat de edupedu.ro.
El a mai adăugat și că peste 150.000 de cadre didactice și în jur de 50-60.000 de colegi din personalul auxiliar și nedidactic vor intra în grevă.
Comentarii