Delegațiile PNL, USR PLUS și UDMR s-au întâlnit sâmbătă pentru a negocia în vederea formării unei majorități parlamentare care să dea votul de învestitură asupra unui Guvern a cărui structură și componență se află, de asemenea, pe agenda discuțiilor.

​​UPDATE:

​​Negocierile pentru formarea noului Guvern s-au blocat după aproape șase ore de discuții la nivelul conducerilor PNL, USR-PLUS și UDMR, după ce Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu au căzut de acord asupra împărțirii în coaliție a posturilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului, a scris HotNews, citând surse participante la discuție.

Negocierile au fost întrerupte, urmând să se reia duminică dimineață.

Totuși, liderii politici au transmis un comunicat de presă la finalul primei runde de discuții care nu menționează blocajul intervenit, precizând însă că cele trei formațiuni au stabilit structura programului de guvernare.

„Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS și UDMR au avut astăzi (sâmbătă n.r.) prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare”, arată comunicatul de presă comun al președinților PNL, USR PLUS și UDMR.

„La negocierile politice, fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției. În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole”.

Potrivit comunicatului, liderii celor trei formațiuni și-au prezentat „voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”.


***************************

Europarlamentarul Cristian Ghinea care negociază din partea USR-PLUS programul de guvernare cu PNL și UDMR a postat pe Facebook o fotografie din timpul negocierilor, precizând că un prim capitol a fost deja închis, iar discuțiile progresează.

„Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul... XXI. USR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România”, este mesajul care însoțește fotografia postată de Ghinea.

Dragoș Pîslaru a semnalat și el primul succes al negocierilor de sâmbătă.

„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris fostul ministru al muncii pe Facebook, notează HotNews.

Și europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan comentează asupra negocierilor dintre cele trei formațiuni pe tema digitalizării. „Am început cu acest capitol fiindcă vrem să digitalizăm, să debirocratizăm și să modernizăm România cât mai rapid”, a spus Mureșan, care a menționat și el că discuțiile „merg foarte bine”.

Discuțiile au început sâmbătă dimineață la Vila Lac. Există trei echipe de negociere care vor discuta pe trei teme: formarea guvernului, scrierea programului de guvernare și împărțirea funcțiilor din Parlament.

Astfel, din echipa de negociere pentru funcții în Guvern fac parte: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău (din partea PNL), Dan Barna și Dacian Cioloș (din partea USR PLUS), Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias și Rozalia Biro (reprezentând UDMR).

Din echipa de negociere a programului de guvernare fac parte: Ionel Dancă, Cristian Bușoi, Laurențiu Leoreanu, Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Viziteu, Stelian Ion, Dragoș Pîslaru, Anca Dragu, Tanczos Barna, Balint Porcsalmi, Hegedus Csilla, Antal Arpad și Csoma Botond.

Din echipa de negociere pentru funcțiile din Parlament fac parte: Alina Gorghiu, Florin Roman, Raluca Turcan, Daniel Fenechiu, Cătălin Drulă, Radu Mihail, Cristina Prună, Silvia Dinică, Oana Țoiu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie, Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Rozalia Biro.

Șeful UDMR a spus că este nevoie de un program de guvernare care răspunde la așteptările societății. „Punerea în aplicare a unui astfel de program presupune un guvern bine structurat și un parlament cu o majoritate stabilă”, a punctat Kelemen Hunor, într-o postare pe Facebook înainte de începerea negocierilor.