Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, le cere reprezentanților sectorului medical să susțină candidatura României pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamentelor.

Victor Negrescu este de părere că este nevoie ca un număr cât mai mare de actori din domeniu să fie implicați în acest sens, pentru a dovedi unitate în jurul unui proiect de țară, potrivit Agerpres.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a confirmat că s-au purtat deja discuții între Guvern și actorii din sectorul medical din România chiar în cursul acestei săptămâni, când au avut o întâlnire cu industria farmaceutică și medicală.

"Mesajul este unul pozitiv, ne așteptăm din partea lor să vină cu scrisoare semnată de o bună parte dintre aceștia de susținere a candidaturii României. Avem nevoie ca și, într-adevăr, medicii care sunt implicați în domeniu, specialiștii să adere la proiectul nostru pentru că, de fapt, este un proiect de țară. Dincolo de câștigarea Agenției sau de rezultatul final, cel mai important pentru noi este să demonstrăm că în jurul unui element de interes public putem să fim cu toții uniți și putem să facem o campanie în care toate forțele merg în aceeași direcție", a declarat Negrescu pentru Agerpres.

Agenția Europeană pentru Medicamente are, acum, sediul la Londra, dar urmează să fie relocată în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. România concurează cu alte 18 state pentru a o găzdui. Hotărârea finală în privința relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017.

Deși se luptă cu orașe precum Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varșovia și Zagreb, Victor Negrescu preciza, în urmă cu câteva săptămâni, că România se află în primele 10 state membre cu șanse pentru a găzdui AEM, fiind considerată țara cu cele mai mari șanse din Estul și Centrul Europei.

Dacă va ajunge la București, AEM va avea sediu în Pipera, "singura zonă de business" din oraș. Clădirea propusă de Guvern e abia în faza de construcție, dar ministrul a dat asigurări că va fi finalizată până când va avea loc negocierea politică din noiembrie. Argumentul locației, la care se ajunge rapid, este printre cele mai folosite de România în încercarea aducerii AEM la București.