„Să ne concentrăm pe ceea ce este pozitiv și să obținem ce e important pentru români”, spune ministrul delegat pentru afaceri europene.

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a declarat sâmbătă că în discuțiile despre viitorul buget al Uniunii Europene este necesară o viziune de ansamblu.

„Cred că ar trebui să ne referim la tot pachetul propus de Comisia Europeană. Comisia Europeană a venit cu o serie de proiecte care unele dintre ele sunt pozitive pentru țara noastră. Vorbim acolo de o posibilă creștere a alocărilor pentru politica de coeziune, de resurse importante pentru politica agricolă comună. Cred că ar trebui să facem referire la aceste aspecte. Referitor la alte componente, condiționalități, cu siguranță vor exista dezbateri, discuții tehnice și cred că, dacă ne concentrăm pe ceea ce este pozitiv și obținem ce e important pentru români, adică bani pentru România, cu siguranță România va avea de câștigat, ca urmare a viitorului buget european", a declarat Negrescu, la finalul participării la evenimentul „Piața Statelor Membre ale Uniunii Europene”, în Parcul Cișmigiu din Capitală.

Ministrul a subliniat că România are foarte multe de oferit în cadrul Uniunii Europene.

„Cred că românii, pe de o parte, știm să trăim foarte bine cu ceilalți, să ne integrăm foarte bine, suntem foarte bine pregătiți. Și, de fapt, se vede că românii care trăiesc în toate părțile Europei s-au integrat foarte bine și sunt un exemplu. Și acest lucru dă forță Europei. Țara noastră într-adevăr are o istorie, un set de tradiții care sunt importante și contribuie la ceea ce înseamnă Europa ca și proiect”, a spus Negrescu.

Ministrul a vorbit și de viziunea pe care o promovează în perspectiva viitoarei președinții a Consiliului Uniunii Europene. „Este o viziune despre cetățeni, o nevoie ca Europa să-și reamintească că acest proiect a fost construit pentru oameni, pentru cei pe care ar trebui să-i reprezinte și, în acest sens, Europa trebuie să dezvolte politici pe care cetățenii le pot înțelege și cu care pot relaționa", a spus Negrescu.

„În România, la 9 mai anul viitor, vom avea summitul care va decide viitorul Europei, România va fi practic pentru câteva zile și pentru șase luni - sper eu - capitala Europei și noi vom da viitorul acestei construcții europene. Sunt convins că cei care susțin acest proiect, care cred în Europa unită, îl vor susține pe mai departe. Dar, evident, sunt persoane care au semne de întrebare, care au așteptări mai ridicate față de Uniunea Europeană și este important să le ascultăm. Avem nevoie să le ascultăm problemele, îngrijorările și întrebările pentru a găsi soluțiile de viitor. Noi credem că Europa trebuie să se democratizeze mai mult, să-și implice mai mult cetățenii, pentru a avea puterea de a rezista în viitor. De fapt acesta este mesajul nostru - noi, ca stat care am aderat acum 11 ani, credem că putem să venim cu acest proiect și cu acest mesaj de viitor în perioada următoare", a subliniat Victor Negrescu.