Întrebat de derapajele lui Darius Vâlcov și Liviu Pop, ministrul delegat a susținut că responsabilitățile sunt individuale și că nu vede legătura cu statul român.

 

 

"Responsabilitățile sunt individuale, atât timp cât mesajele sunt comunicate folosind mijloace de comunicare personale, în mod special vorbim aici de conturi pe rețelele de socializare. În contextul acesta nu văd legătura între statul român și responsabilitățile individuale ale unor persoane care au dorit să comunice într-o manieră sau în alta", a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, întrebat de declarațiile jignitoare ale lui  Darius Vâlcov și Liviu Pop la adresa președintelui Klaus Iohannis, a Germaniei și altor aliați.

Trebuie menționat că, potrivit unei decizii în instanță, rețelele de socializare sunt spații publice, iar cei doi sunt oficiali ai statului român: primul e consilier al premierului Viorica Dăncilă, al doilea e senator PSD.

Ministrul delegat a adăugat că respinge astfel de mesaje la adresa minorităților și etniilor.

"Resping cu fermitate orice tip de mesaj care se referă la minorități, etnii sau chiar grupuri sociale și cred că nu trebuie să apară în spațiul public. Probabil că aceste elemente sunt alimentate poate și de dezbaterea internă și cred că au fost derapaje de toate părțile. Sunt convins că toată lumea a înțeles cu privire la ce s-a greșit. Am înțeles că au fost și scuze adresate în spațiul public și directe, ceea ce e un lucru pozitiv și cred că aceste subiecte nu au legătură cu Președinția la Consiliul UE", a susținut Negrescu.

Cel puțin în spațiul public, cei doi oficiali români nu și-au cerut scuze.

Senatorul PSD Liviu Pop a comparat SUA, Germania, Austria și Olanda cu niște gândaci, într-o imagine ”pamflet” postată pe Facebook luna trecută.

Fostul ministru al Educației a declarat, la Digi24, că mesajul trimis cu această fotografie a fost strict pentru președintele Klaus Iohannis și că nu are de ce să-și ceară scuze statelor pe care le-a comparat cu niște gândaci.

Darius Vâlcov nu a avut niciun fel de comentarii după ce a spus că Forumul Democrat al Germanilor din România este continuatorul mișcării Grupul Etnic German, iar președintele Klaus Iohannis seamănă cu Adolf Hitler. A reacționat Liviu Dragnea, care a precizat că Vâlcov nu are de ce să-și dea demisia.

 

Întrebat de explicațiile cerute de cancelarul austriac, Sebastian Kurz, după ce doi jurnaliști din Austria au fost loviți de jandarmi la mitingul din 10 august, Negrescu a precizat că incidentul nu a afectat colaborarea cu Viena, care deține în prezent Președinția Consiliului UE:

"România exercită cu brio acel rol de președinție din umbră. Evenimentele menționate nu au afectat acest statut și buna colaborare cu partenerii austrieci. Țin să le mulțumesc pentru disponibilitate, colaborare și modul în care lucrăm împreună. Sunt convins că instituțiile care au responsabilitate în a oferi clarificări au făcut-o sau o vor face în perioada următoare și sunt convins că vă vor da răspunsuri în măsura în care îi interpelați cu privire la acest subiect”.