Președintele Klaus Iohannis, prezent miercuri la Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), a declarat că va pune pe masa discuțiilor și subiectul Schengen.

"Acum se pune problema cum continuăm? Este foarte clar și vreau din capul locului să spun că noi, românii, dorim să fim parte în Spațiul Schengen și rămâne obiectiv strategic național și obiectiv principal pentru mine", a spus Klaus Iohannis înainte de Summit.

El a vorbit și despre faptul că România are în realitate două probleme: atitudinea Austriei, care este rezervată pentru că votul din Consiliul JAI, potrivit cancelarului Austriei, înseamnă doar o amânare, dar și votul Olandei, care a fost mixt - pentru România <Da>, iar pentru Bulgaria un jumătate nu.

Iohannis a mai spus că premierul Olandei, Mark Rutte, i-a spus că acest "Nu" pentru Bulgaria nu a fost definitiv.

Președintele a mai precizat că următorul Consiliu JAI trebuie să fie o reușită, pentru că nimeni nu își dorește un vot negativ, iar așa ceva nu se va mai întâmpla.

De asemenea, Klaus Iohannis a transmis: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice”.

Șeful statului vede puțin ciudată și "vânătoarea de vinovați" care s-a declanșat în unele medii.

"Vinovații nu se găsesc în București, nici în România. Știți foarte bine de ce nu s-a putut vota, dar noi nu ne lăsăm descurajați. Eu nu voi ceda până când România devine membru Schengen", a completat acesta.

Iohannis nu vede posibil un vot favorabil anul acesta, dar își imaginează că o aderare este posibilă în 2023.

Întrebat dacă Guvernul putea face mai mult înainte de Consiliul JAI, președintele a spus că nu.

"Schimbarea de atitudine s-a produs doar cu câteva zile înainte de JAI și nu a fost motivată. Sunt alte motivații, mai politice. Nu se putea anticipa (schimbarea de atitudine a Austriei - n.r.)", a replicat Klaus Iohannis.

Decuplare sau nu de Bulgaria?

"Votul olandez are două soluții: fie Olanda își schimbă opțiunea și spune <Da>, <Da>, fie votează separat și rămâne <Da> pentru România, <Nu> pentru Bulgaria. Personal cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forță europeană, dar este un bun partener, vecin, rămâne singură în fața valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluție. Decuplarea ar fi o soluție de ultimă instanță, dar pe care eu și echipa mea nu o căutăm. Noi căutăm varianta să intrăm împreună", a precizat Iohannis.

Despre faptul că ministrul de Interne român a lansat acest scenariu înainte de Consiliul JAI, Klaus Iohannis a afirmat că ceea ce a prezentat la Bruxelles Lucian Bode a fost pregătit cu echipa Administrației Prezidențiale și nu se vorbea de decuplare, ci de decalare.

"România să intre prima și Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, termenele de intrare efective și condițiile de verificare să fie adaptate la fiecare țară", a replicat președintele.

Întrebat dacă mai este în plan decalarea, acesta a răspuns că va afla din foarte multe discuții și negocieri cu toți cei implicați.

De asemenea, Iohannis a susținut că Austria nu are nimic cu România și Bulgaria, doar s-a folosit de Consiliul JAI pentru a arăta că are prea mulți migranți și ei nu consideră că Spațiul Schengen trebuie extins.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că România nu va ataca la CJUE veto-ul Austriei.

"La cald și la emoții tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. România nu va ataca această chestiune la CJUE", a fost reacția lui Klaus Iohannis.

În finalul declarației, președintele țării a recunoscut că e posibil ca sentimentul de euroscepticism să crească în România pentru că oamenii se simt "cetățeni de mâna a doua" în UE, dar speră că, dacă în final se vine cu o soluție, oamenii vor vedea că "a fost o sincopă, nu o respingere".

Iohannis a mai adăugat că nu a primit nici mesaje, nici vreun telefon sau vreo întrevedere cu cancelarul austriac, dar "o să avem".