Călin Popescu Tăriceanu a anunțat pe Facebook că „ALDE a hotărît să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II”, scrie HotNews.

„Constituția spune la art. 103 alin. 2 următoarele: «Candidatul la funcția de prim ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, VOTUL DE ÎNCREDERE al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului». Ori luni, dl Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere. Nu înțeleg de ce Ludovic Orban și cel care îl dirijează crede că Parlamentul poate fi partener în această păcăleală odioasă. În condițiile în care guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu înțeleg de ce s-ar aștepta ca noi să intrăm în acest joc?”, scrie șeful ALDE pe Facebook.

„De aceea, am decis să îi lăsăm pe cei din PNL să se afunde și mai mult în penibil și să voteze împotriva propriului guvern și să nu conteze pe prezența noastră! Nu vrem să validăm această mascaradă parlamentară”, continuă el.

PSD a anunțat încă de miercuri că nu va participa la votul de învestitură a guvernului de luni. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară, după CEX, că formațiunea va boicota învestirea Guvernului Orban II programată pe 24 februarie prin neprezentarea parlamentarilor PSD la ședință, invocând așteptarea unei decizii a Curții Constituționale, care ar trebui să se pronunțe luni pe sesizarea PSD conform căreia propunerea din nou pentru funcția de prim-ministru a lui Ludovic Orban ar fi fost făcută neconstituțional.

Și Tăriceanu susține că nu se poate discuta de învestirea guvernului Orban II cât timp nu se rezolvă o altă problemă de legalitate, respectiv cea a OUG privind alegerile anticipate, care, în opinia liderului ALDE, are cel puțin două teme care contravin legii: legalizarea turismului electoral și grava discriminare la adresa unora dintre partidele parlamentare mai mici.

„În cei 30 de ani de politică am crezut că le-am văzut pe toate, dar ce se întâmplă în aceste zile îmi depășește orice imaginație. Credeam că, în principiu, toate partidele politice vor același lucru: o societate liberă, o viață mai bună pentru români, o economie care să asigure locuri de muncă bine plătite. Obsesia celor din conducerea PNL pentru alegeri anticipate, fără să ia în calcul efectele negative asupra românilor, mă face să-mi pun serioase semne de întrebare cu privire la această credință”, a mai scris Tăriceanu.

PNL se pregătește pentru prelungirea crizei politice, dar încearcă să arunce vina în cârca exclusivă a PSD. Prim-vicepreședintele PNL, vicepremierul Raluca Turcan, a spus sâmbătă că se așteaptă la boicotarea alegerilor anticipate din partea PSD și că luni este posibil să nu se creeze cvorumul necesar în Parlament pentru a respinge Guvernul Orban II.

„Din partea PSD ne așteptăm la blocaje, șicane și lipsă de responsabilitate în fața așteptărilor românilor. E foarte posibil ca luni, ca într-un joc politic intern al PSD, să nu se creeze cvorumul pentru a putea respinge în plenul Parlamentului Guvernul Orban și a face primul pas spre alegeri anticipate. Lucrul acesta este generat exclusiv de către calculele politicianiste ale PSD, care dorește să prelungească această stare de nemulțumire a românilor, pentru faptul că la nivel de întreg Parlament nu se poate crea responsabilitatea necesară ajungerii la alegerile anticipate”, a spus Raluca Turcan, într-o conferință de presă.