Plenul Camerei Deputaților a decis marți ridicarea imunității deputatului Pro România Nicolae Bănicioiu.

UPDATE 

Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitate. 202 deputați au votat "pentru" și doar 12 "împotrivă". 

+++

La dezbateri, liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, a spus că formațiunea va vota la vedere pentru ridicarea imunității și a solicitat ca în sala de vot să fie o cameră video. Șeful deputaților PSD, Alfred Simonis, susține că nu USR a cerut o cameră pentru filmarea votului, ci a fost un consens la nivelul tuturor grupurilor parlamentare.

De asemenea, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor vota tot la vedere în favoarea solicitării DNA. Același lucru îl va face și PMP, potrivit anunțului făcut în plen Ionuț Simionca.

UDMR va vota tot "pentru", dar fără bile

Deputații PSD au transmis că vor vota la vedere ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu. Votul pentru ridicarea imunității este secret și se exercită cu bile.

+++

Vineri, Comisia juridică a Camerei Deputaților a încuviințat, cu 19 votrui "pentru" și două "împotrivă", începerea urmăririi penale a acestuia.

"Am convingerea că și plenul Camerei Deputaților nu va împiedica aflarea adevărului, iar acolo unde există vinovați aceștia să plătască. Astăzi demonstrăm și noi, PSD, că nu mai punem absolut nicio piedică nimănui, așa cum de multe ori, pe nedrept, s-a spus", a declarat șeful Comisie juridice, social-democratul Nicușor Halici.

Bănicioiu susține că acuzațiile care i se aduc sunt minciuni.

"Sunt niște minciuni. (...) Poziția mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuția pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înțeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat și înțeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniștită. Vreau eu să lămurim practic chestiunea asta și văd cum e posibil totuși ca în România denunțătorul să fie crezut absolut oricând, dar să rămână cu tot, să i se ofere protecție, imunitate și orice. Pot să-mi ia imunitatea și orice că oricum le-am dat-o eu", a spus Bănicioiu, potrivit Agerpres.

DNA a anunțat săptămâna trecută că a cerut Parlamentului ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu, acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, în perioada în care era ministru al Sănătății în Guvernul Ponta.

Investigația procurorilor DNA vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului sănătății.

Între 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, actualul deputat Pro România (fost PSD) - la acea vreme ministru al tineretului- ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

- numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

- alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.