Partidele parlamentare se întâlnesc din nou cu președintele Klaus Iohannis pentru a încerca să găsească o formulă guvernamentală care să instaleze la Palatul Victoria un Executiv cu puteri depline.

UPDATE

Retragerea lui Cîțu arată dorința de conturare a unui Guvernul de dreapta și așteaptă să vadă pe cine va desemna Klaus Iohannis pentru funcție, a explicat Ciolacu.

El a refuzat să spună dacă ar susține sau nu un Guvern PNL-UDMR, Ciolacu a declarat că încă nu s-a luat nicio decizie în PSD, iar după desemnare încep negocierile în Parlament.

Întrebat dacă și-ar dori să revină în funcția de președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a spus că îi ajunge că este "șef la ciuna roșie", iar asta îi ocupă tot timpul.

+++

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Nicolae Ciucă este militar excepțional care a muncit și poate singurul care a fost în teatre de război și are respect pentru orice militar, dar există o problemă.

"Pe palierul politic e o problemă. Nu este foarte uzual în ultimii 50-60 de ani ca în țările democratice un militar în retragere să conducă un Guvern", a spus Kelemen, care a adăugat că va avea o discuție astăzi cu Florin Cîțu.

De asemenea, Hunor a precizat că nu are o problemă cu persoana lui Nicolae Ciucă, ci cu faptul că e militar.

+++

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că s-a dus la Cotroceni fără nicio propunere de premier pentru că "așa a decis partidul". De asemenea, el a spus că nu are nicio părere despre Nicolae Ciucă. 

+++


Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat joi că PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier într-un Guvern minoritar alături de UDMR. Decizia a fost luată pentru a debloca situația de criză și este mai important acum să avem un Guvern cu puteri depline, susține Cîțu.

"Eu am făcut propunerea, care a fost acceptată de BPN în unanimitate", a explicat acesta.

El a mai spus că nu este bruscă schimbarea poziției PNL, după ce aseară partidul încă susținea că el este propunerea de premier.

+++

”În spațiul politic există real dorința de a găsi o soluție și încheia această criză”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul întrevederii cu delegația PSD.

+++

USR nu vrea un Guvern minoritar, a anunțat liderul formațiunii, Dacian Cioloș.

Cioloș consideră că e nevoie de un Guvern cu puteri depline și care să aibă o majoritaate în Parlament. "Nu putem susține un Guvern minoritar câtă vreme există posibilitatea refacerii Coaliției", a declarat, înainte de consultări, președintele USR.

+++

PNL a decis, joi dimineață, în unanimitate, să meargă la Cotroceni cu propunerea de premier în persoana lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă este un apropiat al lui Klaus Iohannis și dorit de acesta în fruntea Guvernului. Pe 7 decembrie 2020, președintele României l-a numit pe Ciucă premier interimar, după ce Ludovic Orban a demisionat.

+++

Consultările încep la ora 11:00 cu PNL, urmat la 11:30 de PSD. De la 12 e discuția cu UDMR, iar de la 12:30 - cu USR. Consultările continuă cu AUR - ora 13:00 și se încheie cu grupul parlamentar al minorităților - 13:30.

Liberalii vor merge din nou cu Florin Cîțu propunere de premier, așa cum Biroul Executiv al PNL, a decis, în unanimitate. Dacă actualul premier interimar nu reușește să adune o majoritate în Parlament, potrivit unor surse din partid, PNL va înainta numele lui Nicolae Ciucă. Partidul are și alte nume pregătite, mai spun sursele.

Nicolae Ciucă, actual ministru interimar al Apărării, s-a născut în 1967, în județul Dolj și a fost Șeful Statului Major al Armatei, înainte de face parte din Guvernul Orban.

Anterior, a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre.

Este doctor în științe militare, iar între 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

PNL ar vrea refacerea Coaliției cu USR și UDMR, dar cu preluarea portofoliilor de la Justiției și Finanțe, deținute anterior de USR. De cealaltă parte, USR vrea refacerea Coaliției, dar fără Florin Cîțu.