Premierul Nicolae Ciucă a reacționat după aproape o săptămână la declarațiile făcute în țară de omologul său maghiar, Viktor Orban.

"Românii sunt un popor primitor și s-a văzut asta în contextul războiului de la graniță. România este percepută ca o țară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii și trăiesc foarte bine, trăiesc în liniște și în pace. Astfel de declarații nedorite nu își iau locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace și prosperitate. Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate, pentru respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că aceea ce ne unește este mult mai important și mai benefic decât ceea ce ne dezbină", a fost reacția lui Ciucă, întrebat în urma unei vizite în județul Alba despre declarațiile dure făcute de premierul ungar Viktor Orban.

Reacția premierul vine la cinci zile după premierul ungar Viktor Orban a făcut săptămâna trecută mai multe declarații problematica la Băile Tușnad, vorbind de ”puritatea” națiunii ungare și de faptul că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt ”națiuni”.

El n-a uitat nici de vechiul său ”inamic” Soros: ”Acum se pomenește mai puțin despre migrație, dar credeți-mă că nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul, împreună cu trupele lui Soros, dorește să ne oblige să îi primim pe imigranți. Ne-au dat și în judecată pentru sistemul de apărare a frontierei și chiar am fost condamnați. Dacă nu ar fi fost criza din Ucraina, atunci această condamnare ar fi fost pusă în practică”.