Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Discuțiile au vizat ajutorul pe care România îl acordă țării vecine în problema energiei, dar și legat de aderarea la UE.

Cei doi au analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie și gaz, asigurarea finanțărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum și sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro, anunță Guvernul printr-un comunicat de presă.

Premierul a asigurat că România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova. În privința energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu și lung.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul Republicii Moldova a adus în discuție creșterea tranzitului de camioane la frontieră și nevoia unor măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului. În acest sens, noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, pe un pod militar de pontoane, și preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuți Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente.

Cei doi au vorbit și despre sprijinului pe care Guvernul României îl poate oferi în cadrul procesului de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Natalia Gavrilița a făcut o trecere în revistă a stadiului actual al pregătirilor de la Chișinău în acest sens, cu precădere în domeniul justiției.