Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că există posibilitatea ca România să adopte, începând cu anul 2023, salariul minim european. De asemenea, el a spus și că există "voință politică" și pentru majorarea pensiilor.

"Am susținut încă de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca, începând cu anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție, să susținem creșterea salariului minim și a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal, și responsabil, vor fi făcute publice după ce avem proiecția de buget pe anul 2023", a răspuns Ciucă vineri, întrebat când ar putea România să implementeze salariul minim european.

Citește și: PSD vrea ca salariul minim european să se aplice în România de la 1 ianuarie

El a mai spus că "este cât se poate de posibil" ca din 2023 și pensiile, și salariile în România să crească pentru că și PSD, și PNL își doresc acest lucru.

Conform Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale "în raport cu nivelul general al salariilor brute de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut".

Termenul de conformare la prevederile Directivei este de doi ani de la aprobarea oficială de către Consiliu a acordului agreat cu Comisia Europeană la 6 iunie 2022.