Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, după vizita la fabrica IVECO din județul Dâmbovița, că Guvernul își dorește ca salariul minim să crească.

"Calculul, în momentul de față, ținând cont de cifrele pe care duvs le-ați prezentat, noi încă nu am luat o decizie în acest sens, probabil nu sunt tocmai aliniate cu realitatea pentru că, atunci când vorbim de creșterea salariului minim, este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajați pot să îi remunereze”, a spus Ciucă, arătând că un angajat de la IVECO i-a spus că salariul său este motivant, potrivit News.ro.

El a precizat că ”este la îndemâna fiecărui manager, a fiecărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcție de valoarea muncii prestate de fiecare angajat în parte”.

”Revenind la cifre, sigur că ne dorim ca salariul minim să crească și de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat și despre salarii și despre pensii. Reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să îi sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a ceea ce înseamnă creșterea prețurilor și efectele pe care le produce inflația, doar că până nu vom avea o analiză, pe buget, pe cifre concret, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantumul cu care va crește salariul minim”, a mai spus el.

Întrebat dacă s-a renunțat la majorarea salariului minim la 3.000 de lei, premierul a spus că a făcut referire foarte clar că valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, prezent și el cu premierul Ciucă la fabrica IVECO, a declarat se declară pentru mărirea salariului minim pe economie, el precizând că, la acest moment, sunt mai multe variante luate în calcul.

"O treime dintre români sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Acest lucru e un pic diferit față de țările economic mai dezvoltate din Europa. Sunt 1,5 - 1,7 milioane de români plătiți cu salariul minim pe economie. Atât în Italia, cât și în Germania, în Germania de trei ori, s-a mărit salariul minim pe economie. De ce? Ca să își mențină forța de muncă", a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

Acesta a explicat și de ce trebuie să crească salariul minim pe economie.

"De exemplu în construcții, Asociația Patronatelor din Construcții a venit și mi-a spus că este mult prea mic 3.000 de lei pentru construcții, că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei. Așa se face, în orice economie, dacă vrem să ținem plusvaloarea în România și românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume. Este normal să se mărească salariul minim în economie. Sunt mai multe variante pe care ni le-au prezentat și cei de la IMM-uri, și cei din industrie. Sunt ferm convins că și cu Ministerul de Finanțe vom lua decizia. Dar este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie", a precizat Marcel Ciolacu.