Biroul Politic Național al PNL a aprobat marți flexibilizarea mandatului de negociere cu forțele democratice din Parlament, precum și echipa de negociere, din care nu face parte și Nicolae Ciucă.

„Nu s-a stabilit absolut nimic, vă spun cât se poate de onest și sincer. Urmează ca mâine echipa de negocieri să se întrunească și să stabilească elementele de negociere și, în funcție de modul de cum decurg negocierile, se întorc în Biroul politic și vom lua decizia", a declarat marți seara, după BPN, Nicolae Ciucă, adăugând că nu s-a stabilit dacă va fi propus tot el pentru postul de premier, după ce și-a depus mandatul.

„Acum s-a permis echipei de negociere să poate să abordeze ambele partide să vadă care ar putea fi condițiile pentru guvernare", a spus fostul premier desemnat, care nu va face parte din echipa de negociere.

În ședința BPN al PNL a fost aprobată propunerea de flexibilizare a mandatului de negociere cu forțele democratice din Parlamentul României și echipa de negociere. Echipa de negociere este condusă de președintele partidului și din ea fac parte cei patru prim-vicepreședinți și secretarul general”, a precizat președintele PNL, Florin Cîțu.

Din echipa de negociere fac parte Florin Cîțu, secretarul general Dan Vîlceanu și cei patru prim-vicepreședinți - Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Gheorghe Flutur.

Cîțu a mai spus că mandatul flexibilizat prevede negocierea cu forțele democratice în Parlamentul României, mai exact USR și PSD.

„Știu că cei de la USR, unii colegi au spus că sunt probleme, la PSD avem și acolo plângeri penale împotriva președintelui partidului și așa mai departe. Sunt peste tot probleme, important să știe românii este că noi suntem gata sa rezolvăm această criză. Tot PNL vine și face un pas înainte, deși celelalte partide nu au flexibilizat nimic, au rămas cantonate în opoziția pe care au făcut-o întotdeauna", a declarat Florin Cîțu, care se jura până de curând că nu are ce discuta cu social-democrații. 

„Noi vom merge la aceste negocieri (care încep miercuri) cu strategie pentru fiecare în parte, dar un lucru rămâne cert: premierul este al PNL. În ambele variante mergem cu premier al PNL", a spus Cîțu.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, crede că social-democrații ar trebui să dea premierul.

”În momentul de față, când PNL tot pierde parlamentari, singura soluție viabilă este o alianță cu PSD și nu cu USR si UDMR deoarece nu au majoritate”, a declarat el la Digi 24.

În cadrul BPN, unele organizații și-au exprimat sprijinul pentru o coaliție cu USR, altele cu PSD. Liderul de la Giurgiu Dan Motreanu i-a reproșat lui Cîțu destrămarea coaliției.

„A fost un Congres, am fost ales cu 60% din voturi, domnul Motreanu nu a candidat. Înțeleg că încă mai există elemente care nu au fost clarificate după acel Congres, ăsta e momentul, dacă dorește terapie de grup, este totdeauna binevenit”, i-a răspuns Florin Cîțu, după ședință.