Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat joi că România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen și s-a declarat profund dezamăgit de lipsa consensului la votul din Consiliul Afaceri Interne (JAI).

"În calitate de prim-ministru și cetățean român, doresc să îmi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen", a declarat Nicolae Ciucă într-o scurtă declarație de presă susținută la Palatul Victoria.

Ciucă a mulțumit statelor care ne-au susținut în aderare, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și agențiilor europene care ne-au susținut "pe baze concrete, prin argumente, fapte și cifre solide".

Totodată, a adresat mulțumiri și celor implicați politic și diplomatic, indiferent de culoare politică, dar și mass-mediei.

"Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria", a completat acesta.

"România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și îl vom avea", a continuat premierul.

Premierul Ciucă a mai explicat și că decizia Austriei rămâne fundamentată pe "alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte".

"Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene,  care trebuie să rămână baza  atunci când luăm decizii europene. Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă de Austria. 
Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene", a mai punctat Nicolae Ciucă.

Premierul român a subliniat și că etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească. 

"Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre. România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană", a declarat prim-ministrul.