UPDATENicușor Dan candidează independent la prezidențiale
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, într-o conferință de presă susținută luni seară la sediul Primăriei București.
"Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil moment pe care România l-a avut după Revoluție. Românii au transmis la alegerile pe care tocmai le-am avut că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că vor să le rezolve problemele și că instituțiile nu se ocupă de lucrurile de care trebuie să se ocup. Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde aștepărilor cetățenilor, iar asta nu se poate baza decât pe valori sănătoase. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025. Sunt trei probleme mari pe care România le are și în care rolul președintelui este important", a spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan a anunțat și că i-a informat pe liderii PSD, PNL, USR și UDMR despre intenția lui de a candida la prezidențiale, fără să vrea să precizeze care a fost reacția lor.
Legat de campania electorală și ce se întâmplă cu Primăria Capitalei, Nicușor Dan a spus că "mai e până acolo".
Prima problemă, potrivit lui Nicușor Dan, este corupția și funcționarea instituțiilor.
"Sunt zone întregi la nivelul statului, la toate nivelurile, care sunt capturate de grupuri de interese și ele acționeze în interesul găștii, nu în interes public, iar instituțiile nu funcționează, pentru că tot timpul prevalează relația de partid și nu competența. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. Nu va fi ceea ce propun unii, un concurs de cine strigă mai tare că în România e corupție, știm cu toții că e corupție", a spus Nicușor Dan.
A doua problemă semnalată de Nicușor Dan este că "România nu are azi o direcție". Deși există peste tot studii și strategii, ele "se bat cap în cap unele cu altele și sunt foarte puțin adaptate la realitate".
Cea de-a treia problemă ridicată de Nicușor Dan se referă la faptul că țara este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele.
"Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate", a precizat primarul Bucureștiului.
El a anunțat că va candida independent, dar e deschis la discuții cu partidele pro-UE pentru susținere.
De asemenea, pentru a răspunde bucureștenilor care i-au dat încredere la votul din 9 iunie și la referendumul de pe 24 noiembrie, Nicușor Dan a spus că "bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine.
Despre cum va ajunge și la electoratul din restul țării, în special la cel "extremist", Nicușor Dan a spus că va fi o campanie electorală și va ajunge să fie cunoscut.
Întrebat dacă anunțul făcut de el acum ar putea influența negocierile pentru formarea unei Coaliții, Nicușor Dan a precizat că "e posibil să existe puțină interferență în discuțiile pe care le au ei acum", dar el nu vrea să fie implicat în negocierile pentru Guvern.
"Este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță în aceste zile să fie urmată cu adevărat în activitatea lor guvernamentală", a mai spus edilul.
Nicușor Dan a fost întrebat de presă și care sunt argumentele pentru care a decis că vrea funcția supremă în stat.
"Am vorbit de capacitatea de a aduce actori din zona privată, publică, specialiști pentru a genera politici publice, am vorbit de capacitatea de negociator, trebuie să înțelegi preocupările diferitelor categorii socio-culturale, cel mai important și cred că miza României pentru următorii ani este capacitatea de a transforma un stat foarte slab și capturat în mai multe zone într-un stat funcțional", a replicat acesta.
Pus să explice de ce crede că România este un stat slab, el a dat exemplul lui Călin Georgescu "un candidat apărut din senin, pretinzând că nu a cheltuit niciun ban, hai să ne uităm la AEP, la Agenția de Mediu, la Garda de Mediu, mergeți în instanțele de contecios administrativ să vedeți câte acte sunt anulate. Să ne uităm la zone unde există corupție, dar noi nu avem corupți".
+++
Coaliția România Europeană, formată din mai multe personalități și asociații civice, a propus pe 7 decembrie susținerea comună de către partidele democratice pro-Vest și societatea civilă a primarului Nicușor Dan drept candidat independent pentru alegerile prezidențiale din 2025, potrivit News.ro.
”Într-un moment critic pentru România, în care, așa cum demonstrează rapoartele desecretizate din CSAT, a avut loc un atac hibrid al Federației Ruse asupra suveranității, democrației și societății românești, prin dezinformare, intoxicare cu mesaje mincinoase, manipulare și supraexpunere plătită din fonduri externe, pe rețeaua TikTok, a unui candidat pro-Rusia, dar în care există și o frustrare reală a cetățenilor față de prestația clasei politice din ultimii ani, semnatarii propun următoarele:
1.Susținerea comună de către partidele democratice pro-Vest și societatea civilă a domnului Nicușor Dan drept candidat independent pentru alegerile prezidențiale din 2025.
2.Structurarea, în perioada imediat următoare, a unei agende de schimbări și direcții prioritare pentru România, bazate pe măsuri pe termen scurt și mediu pentru securitate, justiție și stat de drept, consolidare economică, coeziune socială, reformă administrativă și educație.
3.Colaborarea responsabilă și matură a partidelor democratice prooccidentale din Parlamentul României pentru salvarea direcției strategice pro-Vest a țării (UE, NATO, SUA), sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova și consolidarea valorilor democrației liberale și economiei românești.
4.Coaliția România Europeană este deschisă forțelor politice și civice care susțin principiile de mai sus”.
Semnatarii sunt: ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană), Inițiativa Timișoara, Asociația Împreună pentru A8, Iași, Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just), Diaspora 360°, Nürnberg, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Platforma CentrulPolitic.ro, Asociația #ActivAGPitești, Prof. univ. dr. Valentin Naumescu, Prof. univ. dr. Corneliu Bjola, Conf. univ. dr. Raluca Moldovan, Conf. univ. dr. Octavian Țîcu, Lect. univ. dr. Diana Botău, Lect. univ. dr. Cristi Danileț, Dr. Thomas Tolnai, Mihai Emilian Ivanov, Romeo Stavăr-Vergea, Mihai Marc, Tana Foarfă, autor centrulpolitic.ro, Avocat dr. Dragoș Lucian Ivan, Eugen Tischler, Cristian Pop, Ionel Apostol, Bogdan Eduard Pleșcan, Doru Creț, Laurențiu Ștefănescu, Oscar Manto, Marius Dragomiroiu, Cristian Popa, Prof. univ. dr. Lucian Leuștean, Andrei Enghiș.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat apoi că analiza abia începe în momentul acesta și nu e la nivel de persoane, ci e la nivel de toate partidele pro-europene, el arătând că este o chestiune foarte serioasă.
”Analiza abia începe în momentul acesta. Și analiza nu e la nivel de persoane, e la nivel de toate partidele pro-europene. (...) Începem analiza și noi, așa cum o începe toată lumea. În orice caz, e o chestiune foarte serioasă”, a spus Nicușor Dan, la Antena 3, întrebat despre apelul făcut de mai multe asociații pentru a candida la alegerile prezidențiale, potrivit News.ro.
Nicușor Dan a arătat că pentru moment această analiză o face împreună cu colaboratorii lui de la primărie. Primarul Capitalei a mai spus că nu a avut contact cu nimeni din partidele politice.
Cine este Nicușor Dan
Nicușor Dan are 55 de ani și s-a născut în Făgăraș, județul Brașov. Este activist civic și matematician, inițiator și fost președinte al partidului Uniunea Salvați România (USR), candidat pentru funcția de primar general al Bucureștiului la alegerile din iunie 2012 și alegerile locale din 2016, consilier general al municipiului București în 2016 și în decembrie 2016 a fost ales deputat de București. La alegerile locale din 2020 a fost ales în funcția de primar general al capitalei cu 42,8% din voturi, iar la alegerile locale din 2024 a fost reales cu 46,9%, de ambele dăți fiind favorit în fața Gabrielei Firea.
După un doctorat în matematică în Franța, Nicușor Dan s-a întors în țară, unde a fondat Școala Normală Superioară București, o instituție științifică având scopul de a îndruma spre cercetare pe cei mai buni studenți români. El este și fondator al asociației Salvați Bucureștiul, care ulterior s-a transformat în USR-ul de astăzi.
În luna iunie 2015, Nicușor Dan a lansat platforma politică Uniunea Salvați Bucureștiul, alături de care își propunea să câștige alegerile locale din 2016 pentru postul de primar general și pentru consiliul general al municipiului București. La alegerile din 2016, a obținut locul al doilea în cursa pentru postul de primar, cu un procent de 30,5% și a fost ales consilier general al Bucureștiului.
+++
Deși criticat în primul mandat pentru lipsa de implicare publică, situația s-a schimbat înainte de alegerile locale din vară, când edilul a început să fie mai prezent în spațiul public și a chemat liderii formațiunilor politice la discuții, el având inclusiv mai multe întrevederi cu șeful PSD și premier, Marcel Ciolacu, unul dintre cei mai mari critici ai primarului.
Comentarii