Președintele USR, Nicușor Dan, a afirmat, sâmbătă, că ușa partidului pe care îl conduce rămâne deschisă pentru Dacian Cioloș dacă dorește să se înscrie și că majoritatea membrilor îl așteaptă. Dar fostul premier pare să aibă alte planuri.

Nicușor Dan spune că fostul premier Dacian Cioloș îndeplinește criteriile pentru a deveni membru și a candida pentru orice funcție, dar decizia rămâne la el.

"Dacian Cioloș se încadrează în criteriile de admitere în USR și există voința majoritară în USR ca el să devină membru dacă, bineînțeles, își și dorește acest lucru. În momentul acesta, decizia este la domnia sa. Nu putem închide ușa pentru nicio persoană care îndeplinește criteriile de admitere", a spus Nicușor Dan.

În plus, președintele USR a lăsat de înțeles că ar fi dispus ca îi ofere chiar și o funcție de conducere fostului premier.

"Noi acționăm conform statutului, respectiv orice membru USR poate să candideze pentru orice funcție în USR, nu s-a pus problema de negocieri", a spus Nicușor Dan.

Negocierile dintre fostul premier Dacian Cioloș și președintele USR Nicușor Dan durează deja de câteva luni, însă până acum nu s-a concretizat nimic.

La începutul anului, fostul prim-ministru a avut o întânire cu parlamentarii USR, din care nu a ieșit decât cu o idee: să lanseze un ONG pornind de la platforma România 100, lansată înaintea alegerilor parlamentare și de care însuși USR s-a folosit în timpul campaniei, care să-i permită să rămână în continuare implicat în viața publică, și care ar fi avut, printre altele, scopul de a pune la dispoziția USR "oameni care pot ajuta la munca de opoziție".

Asociația "Platforma România 100" a fost înregistrată abia la începutul lunii martie, iar potrivit statutului, a fost înființată cu scopul "de a promova participarea activă în viața publică în baza principiilor Platformei România 100", nicidecum pentru a ajuta opoziția.

Totuși, cu o zi înainte să lanseze ONG-ul, Cioloș a declarat pentru RFI că ia în calcul "foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mișcare politică sau un partid politic".

Tot în aceea perioadă, Nicușor Dan și Dacian Cioloș consfințeau eșecul negocierilor pentru intrarea fostului premier în USR, potrivit Adevărul.

Posibilitatea intrării lui Cioloș în USR a împărțit partidul în două tabere. În timp ce unii pledau pentru intrarea sa în partid, printre care si un fost ministru din cabinetul său, Cristian Ghinea, însuși Nicușor Dan s-ar cam fi împotrivit, considerând că, prin venirea lui Cioloș, "USR și-ar pierde identitatea, că, de fapt, nu Cioloș ar intra în USR, ci USR s-ar agăța de imaginea lui Cioloș", mai scria Adevărul.

Nicușor Dan, împreună cu alți lideri USR, au avut o altă întâlnire cu Dacian Cioloș și cu echipa sa, din care mai fac parte Vlad Voiculescu, Dragoș Pâslaru și Alin Mituță, membrii fondatori ai Asociației România 100, iar "la acea discuție, Nicușor Dan i-a spus destul de clar lui Cioloș că ar fi mai bine să-și facă propriul partid".

Cioloș a făcut un pas în spate, spunând că, din moment ce există o dispută, nu vrea să producă tensiuni și mai mari în USR și că e mai bine să meargă pe drumul său", potrivit Adevărul.

Filmul negocierilor, pe adevărul.ro.

Aceeași idee a fost reiterată de fostul premier și public, câteva zile mai târziu, când a afirmat că decizia sa este să nu facă pasul spre USR pentru că intrarea sa în partid ar duce la dezbinare, un lucru pe care nu-l dorește.

"Vreau să confirm că decizia mea este să nu fac pasul spre Uniunea Salvați România. De altfel, este o concluzie la care am ajuns încă înainte de a apărea toate speculațiile, înainte de înființarea acelei comisii de negociere în USR, de pozițiile și de reacțiile din ultimele zile. Este o decizie pe care am luat-o după primele discuții avute cu Nicușor Dan, pe care i-am și comunicat-o acum mai bine de o săptămână, când mi-a prezentat opinia sa clară în calitate de președinte al partidului. Pentru mine este limpede că intrarea mea în partid în acest moment ar duce la dezbinare, un lucru pe care nu-l doresc", spunea Cioloș.

În plus, tot atunci, Cioloș a cerut USR să nu mai folosească numele său.

"I-am spus deja domnului Nicușor Dan de o săptămână că nu se pune problema de negociere a intrării lui Cioloș în USR și nu asta a fost problema de la început! Ei trebuie să își rezolve problemele interne din partid și ar fi bine să nu folosească numele meu", spunea, brusc, Dacian Cioloș.

Și Nicușor Dan l-a aprobat atunci. Într-un interviu pentru HotNews.ro, a confirmat că face parte dintr-un grup minoritar din partid care nu consideră oportună venirea lui Dacian Cioloș în Uniunea Salvați România. Dar a negat, totuși, că i-ar fi spus fostului premier că nu este dorit în partid.

Fostul premier Dacian Cioloș spune că decizia de a nu nu se va înscrie în USR a fost luată încă înainte de a primi oficial invitația din partea lui Nicușor Dan, invitație la care președintele USR, Nicușor Dan primise răspunsul că solicitarea sa va fi analizată.

"Adio", dar doar până la Congres

La sfârșitul lunii martie, purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat că orice discuție despre Dacian Cioloș și USR este un subiect închis până la congresul partidului, care va avea loc în luna mai.

Totuși, și el a lăsat o ușă deschisă, precizând că negocierile cu fostul premier vor continua doar dacă la congres noua conducere va primi un mandat în acest sens.

"Ați văzut declarațiile și ale domnului Dacian Cioloș și ale domnului Nicușor Dan, declarații care închid o etapă a negocierilor dintre USR și echipa domnului Dacian Cioloș. Până la Congres acest subiect este un subiect închis din punctul de vedere al ambelor părți. După Congres, în măsura în care noua conducere va primi din partea Congresului un mandat de continuare a acestor negocieri, vom veni cu informațiile care vor apărea în acel moment", spunea Dan Barna.

De altfel, zilele trecute, Cioloș a afirmat că se concentrează pe realizarea de proiecte și găsirea de soluții prin care să mobilizeze cât mai multă lume care dorește evoluția societății românești și că este mai puțin important dacă și în ce partid va decide să meargă.

"Activitatea mea personală în perioada următoare se va concentra în direcția de a încerca să găsesc soluții și proiecte pentru viitor, proiecte care să genereze soluții la anumite probleme, dar care mai ales să genereze o implicare cât mai activă a unui număr cât mai mare de oameni care să fie stimulați emoțional nu numai de ieșirile în stradă", a afirmat fostul prim-ministru.

"Toată lumea întreabă dacă intră Cioloș în politică sau nu și în ce partid merge. Nu asta este esențial acum. Este important conținutul și să nu punem căruța înaintea boilor", a conchis Dacian Cioloș.