Liderul USR Nicușor Dan a declarat, miercuri, că formațiunea sa ar putea susține după alegeri aceeași propunere de premier alături de PNL, varianta cea mai probabilă fiind Dacian Cioloș. El a mai spus că USR nu va face alianță cu liberalii.

Întrebat dacă mai este valabil scenariul privind o colaborare cu PNL, Dan a declarat: "Noi nu vom face o alianță cu PNL, nici înainte, nici după alegeri, însă e posibil să sprijinim un același prim-ministru".

"Asta e o decizie individuală a noastră și o decizie individuală a lor, acest scenariu e plauzibil, iar acest premier potențial, foarte probabil, este domnul Cioloș", a mai spus Nicușor Dan, în cadrul conferinței de lansare a listei de candidați a USR pentru diaspora.

Liderul USR a explicat că nu au existat "discuții reale" între cele două partide, ci doar declarații în acest sens în spațiul public.

Lista la Camera Deputaților este deschisă de Manuel Costescu, care a anunțat că și-a dat demisia din funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei. El este urmat de Nicolae Daniel Popescu, care locuiește în Anglia, Irina Galupă și Anca Sawaia, care trăiesc în Franța, Adela Miron — Scoția și Larisa Stancu.

Și pe lista pentru Senat au fost propuși români din afara țării: pe prima poziție figurează Radu Mihail — Paris, urmat de Cerasela Ponta — Roma, Emanuel Stoica — Paris și Bogdan Marius Ion — Hamburg.

USR a reușit strângerea a 7.300 de semnături pentru a putea depune la BEC lista de candidați pentru diaspora.

Totodată, Dan a afirmat că USR poartă discuții cu "cinci-șase" persoane din Guvern - miniștri și secretari de stat - pentru a candida pe listele formațiunii la alegerile parlamentare.

Pe 21 septembrie, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, la RFI, că a purtat discuții cu USR. El a mai spus că va comunica decizia luată în două-trei săptămâni.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat duminică pentru ca USR să candideze la alegerile parlamentare din 11 decembrie, potrivit unui clip postat de Nicușor Dan. Cu o zi înainte, la o reuniune a liberalilor, Voiculescu a declarat că nu va candida pe 11 decembrie.