Primarul general ales, Nicușor Dan, a declarat joi că preluarea mandatului său va mai fi întârziată cel puțin o săptămână, din cauza a 52 de contestații depuse de către consilieri PSD și "apropiați" ai formațiunii, potrivit Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă susținute în fața sediului Primăriei Capitalei, Nicușor Dan a precizat că este vorba despre "șicane penibile" prin care reprezentanți ai PSD încearcă "în mod iresponsabil să întârzie" preluarea mandatului.

"Suntem la patru săptămâni de la alegeri. Sunt multe orașe, multe primării în care primarii în funcție și-au preluat mandatul deja de câteva zile și au început să rezolve problemele locuitorilor. Sunt primari de toate culorile politice. La București, însă, la Primăria Generală, o să mai așteptăm cel puțin o săptămână din cauza atitudinii iresponsabile a PSD. Vorbim de 52 de cereri de apel pe care le-au făcut consilieri PSD și apropiați ai PSD-ului la hotărârea Tribunalului prin care mi-a fost validată candidatura. 52 de cereri de apel care vor fi discutate luni de Curtea de Apel București", a spus el.

Nicușor Dan a menționat că în cererile de apel sunt invocate "motive ridicole", inclusiv frauda electorală, și că acestea preiau pasaje "copy paste", chiar și cu greșeli de ortografie.

"Se vorbește de fraudă electorală, în același stil conspiraționist cu care PSD ne-a obișnuit în ultimii ani. Aceste cereri sunt toate copy paste una din cealaltă. Se preiau inclusiv greșelile de ortografie una din cealaltă. Și se cere prin ele, nici mai mult, nici mai puțin - acum la patru săptămâni de la alegeri - decât reluarea alegerilor locale în București", a arătat primarul general ales.

Nicușor Dan a acuzat-o pe Gabriela Firea de "lașitate" și de "atitudine resentimentară".

"În primul rând, remarc lașitatea fostului primar PSD Firea, care și-a pus subordonații să semneze aceste contestații și nu le-a semnat ea însăși, dacă chiar vrea să conteste rezultatul alegerilor. Și apoi vreau să remarc atitudinea resentimentară și răutatea și rea-voința unui personaj care a pozat ani de zile în întruchiparea virtuților creștine", a menționat el.

Edilul general ales a subliniat că va analiza cu "mare atenție" toate actele care au fost semnate în această perioadă la Primăria Generală, apreciind că întârzierea preluării mandatului său ar fi menită să "acopere" anumite aspecte.

"Am vorbit în campania electorală de o caracatiță de interese în Primăria Capitalei. Acesta e motivul pentru care se tergiversează, pentru ca oamenii aceștia, pe de o parte, să acopere lucruri pe care le-au făcut în timpul mandatului și, pe de altă parte, pe ultima sută de metri să emită niște acte prin care să își regularizeze anumite lucruri pe care le-au făcut. Promit bucureștenilor că o să mă uit cu mare atenție la toate actele care au fost semnate în această perioadă", a transmis Nicușor Dan.

Totodată, acesta a adăugat că, în urmă cu patru ani, Gabriela Firea și-a preluat mandatul după 17 zile de la data alegerilor locale, dar că în cazul său acest lucru s-ar putea întâmpla după 32 - 35 de zile de la scrutin.