Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că, în urma publicării numărului de teste COVID pe fiecare județ de către Ministerul Sănătății, Corpul de control se va autosesiza. Ministrul Vlad Voiculescu susține contrariul.

”Am avut o discuție cu șeful Corpului de control în această dimineață (luni - n.r.) Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislația, avizele dacă au fost luate și vom vedea", a declarat Florin Cîțu.

Premierul a mai punctat că este vorba despre publicarea unor informații care țin de mai multe instituții, iar atunci trebuia să existe și avizul instituțiilor în cauză.

Vlad Voiculescu a declarat luni, la Parlament, că tot ceea ce înseamnă munca administrației publice trebuie să fie publică și transparentă.

Tot el susține că numărul de teste trebuia publicat cu mult timp înainte, adăugând că premierul nu a trimis Corpul de control să verifice legalitatea publicării datelor.

"Există o solicitare a unor autorități sau instituții care trebuie să fie verificate", a comentat ministrul.

Voiculescu afirmă că ideea ca numărul de teste dintr-un județ să fie secret de stat este "complet anapoda".

+++

Ministerul Sănătății a făcut vineri precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro privind numărul testelor efectuate în fiecare județ.

"Datele cu privire la teste nu au fost extrase integral din aplicația Corona Forms. Acest proces de transparentizare a datelor pe pagina data.gov.ro este automat și, deoarece a fost lansat ieri, există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluționare. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalității de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi (5 martie - n.r.)", anunța Ministerul.