Deputații din Comisia juridică au decis, într-un consens la nivelul PSD, PNL, USR și UDMR, să modifice regulile pentru folosirea trotinetelor electrice.

Liderul de grup al deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat că s-a constituit la nivelul Comisiei Juridice din Camera Deputaților un grup de lucru, format din membri ai tuturor grupurilor parlamentare, care a definit noi reguli în privința utilizării trotinetelor electrice pe domeniul public.

Astfel, potrivit unei declarații de presă pe care Andronache a făcut-o la Parlament, nu se propune interzicerea acestui mijloc de transport, ci se vrea ca el să devină "mai prietenos cu comunitatea".

Normele adoptate marți în Comisia Juridică se referă, printre altele, la:

- instituirea unei obligații de asigurare RCA pentru proprietarii trotinetelor electrice (cu precizarea că cei care utilizează trotineta în regim de self-service au deja o asigurare generală venită din partea operatorilor);

- obligativitatea completării unui formular cu întrebări din legislația rutieră pentru cei care închiriază trotinete electrice;

- obligativitatea purtării căștii de protecție pentru cei care circula cu trotinete electrice, cu excepția cazului în care trotineta este închiriată;

-vârsta minimă pentru a putea circula pe drumurile publice cu trotineta electrică va fi de 16 ani;

- bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate obligatoriu cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

De asemenea și Poliția Locală va putea aplica sancțiuni și contravenții pentru încălcarea normelor de mai sus, prin introducerea unor noi atribuții pentru agenții comunitari.

Proiectul de lege a fost scos acum din sertar, unde zace de aproape 4 ani de zile. În 2019, mai mulți liberali au inițiat acest proiect și a fost adoptat de Senat, însă s-a blocat la Cameră.

Înainte de a ajunge la votul final din plen, proiectul mai are nevoie de rapoarte din partea altor Comisii de specialitate.

+++

Din 1 septembrie, Parisul a devenit prima capitală europeană care a interzis în totalitate trotinetele electrice de închiriat. Decizia a fost luată în urma unui referendum.