Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sunt vizați de moțiuni simple depuse de opoziție la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat joi că în noua sesiune parlamentară USR va ataca "miniștrii gropari ai țării", începând cu Virgil Popescu. Astfel, formațiunea a depus deja moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, pe care îl acuză că "în ultimii trei ani a îngropat sectorul energetic din România".

„România are azi o ultimă șansă să evite o criză economică dureroasă. PNL și PSD trebuie să se trezească din beția puterii și a risipei banului public la rețelele de partid. Misiunea unui guvern este să protejeze oamenii. PNL și PSD au arătat că nu vor asta. Acest guvern trebuie să lucreze pentru oameni sau să plece”, a spus Cătălin Drulă.

Acesta a precizat că vor mai urma moțiuni sesiunea aceasta pentru a împiedica, de exemplu, falimentul total al învățământului românesc sau artificii fiscale și în domeniul muncii care distrug economia. 

Și deputații formațiunii Forța Dreptei, conduși de Ludovic Orban, au anunțat încă de miercuri că inițiază, alături de USR, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei.

Tot joi, deputații REPER au transmis că inițiază o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Noua formațiune a lui Dacian Cioloș spune că duce în Parlamentul României "dorința celor aproape 40.000 de cetățeni revoltați care au semnat o petiție pentru demiterea ministrului Educației, și inițiază o moțiune simplă împotriva lui Sorin Cîmpeanu pentru acțiunile grave din procesul modificărilor la legile educației".

REPER îndeamnă deputații celorlalte partide parlamentare care consideră că Sorin Cîmpeanu nu mai poate rămâne ministru să se alăture acestei inițiative pentru a putea fi depusă și dezbătută de urgență. Numele moțiunii inițiate de REPER este ”Impostura nu are ce căuta la Educație, ministrul Cîmpeanu trebuie exmatriculat din Guvern”.

Sunt slabe șansele ca cele două moțiuni să treacă, iar dacă în cazul lui Virgil Popescu nemulțumiri sunt chiar și din partea colegilor de guvernare de la PSD, o demitere a sa în Parlament nu duce imediat la pierderea fotoliului de ministru.

Moțiunea simplă este un instrument prin care Parlamentul transmite Guvernului că îi retrage susținerea unui ministru, însă o decizie finală de remaniere este luată tot de premier.