Noul președinte al Curții Constituționale (CCR), Marian Enache, a încasat peste 15.700 de euro lunar de la stat, potrivit declarației de avere aferente anului 2021, potrivit News.ro.

Enache a cumulat trei surse de venit:

pensia specială de magistrat CCR;

pensia specială de fost parlamentar;

salariul de judecător CCR.

În total, cinci din cei nouă judecători CCR primesc pensie specială, pe care o cumulează cu salariul. E vorba despre Enache, Bogdan Licu, Livia Stanciu, Cristian Deliorga și Attila Varga. În cazul tuturor celor cinci judecători, pensia specială este mai mare decât salariul.

În anul 2021, Marian Enache a primit o pensie specială de magistrat CCR în valoare de 37.738 de lei lunar (7.547 de euro). În calitate de fost parlamentar (timp de 3 mandate), Enache a mai încasat o pensie specială de 16.156 de lei (3.231 de euro). Suma reprezintă pensia specială doar pentru primele două luni ale anului 2021, întrucât Parlamentul a tăiat privilegiile foștilor parlamentari. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalul lunii februarie 2021.

Marian Enache a cumulat cele două pensii speciale cu salariul de judecător CCR – în cuantum de 25.207 lei lunar (5.000 de euro). În total, din cele trei surse de la stat, președintele CCR a adunat venituri în valoare de 15.778 de euro lunar.

Alți patru judecători CCR nu primesc pensie specială: Simina Tănăsescu, Gheorghe Stan, Mihaela Ciochină și Iulia Scântei.