Noul președinte al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu (PSD) a absolvit în 2021 Facultatea de Științe Economice la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, la exact 30 de ani de la terminarea liceului.

Informația rezultă din CV-ul depus la Guvern, notează G4Media.ro.

Din documentul depus de Cârciu mai rezultă că a absolvit în 1991 Liceul Industrial numărul 7 din Baia Mare, specialitatea electrotehnică. Noul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni s-a stabilit în Franța în 1992, unde are afaceri în construcții.

Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj este acreditată, dar nu figurează în nici un top al clasamentelor realizate fie de cercetători români, fie de companii internaționale. Universitatea a fost înființată de unul dintre cei mai bogați români, Iosif Constantin Drăgan, decedat în august 2008.

Înainte de 1989 a făcut afaceri în Italia, reușind să strângă între 1,3 si 1,6 miliarde de dolari din distribuția de produse petroliere, imobiliare și transport.

Potrivit ziare.com, citat tot de G4Media.ro, după Revolutie Drăgan le-a acordat sprijin financiar lui Eugen Barbu și lui Corneliu Vadim Tudor pentru a-și lansa ziarul de extrema dreaptă România Mare.

Împreună cu Vadim Tudor a fost fondatorul, în 1990, al „Ligii Mareșal Ion Antonescu”, mai târziu redenumită „Liga Mareșalilor”.

Drăgan a mai finanțat și construirea, lângă Orșova, a unei statui de 40 de metri a lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit miercuri pe Gheorghe Florin Cârciu în funcția de secretar de stat, susținut de PSD.

Șefia acestui departament care, potrivit legii asigură relația cu românii din afara țării și facilitează integrarea diasporei în statul de reședință, a fost deținută de USR (Oana Ursache), iar anterior de PNL (Ovidiu Burdusa).