Salariile bugetarilor vor fi majorate cu 5% de la 1 ianuarie 2024, cu excepția celor care au beneficiat deja de o creștere salarială.

"S-a vehiculat majorarea cu 5% a salariilor personalului din instituțiile publice. Acest procent de majorare nu se va aplica celor care au beneficiat deja în acest an de majorări salariale sau care au normative separate, cum ar fi domeniul Educației și cel juridic, care are un procedeu administrativ prin care și-au majorat salariile și mai sunt și alte domenii, ANAF-ul și CNAS-ul. Aceste categorii de bugetari nu vor beneficia de această majorare, care se va aplica de la 1 ianuarie celorlalți bugetari", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

El a mai spus că "este un principiu luat astăzi în discuție și proiectul va intra spre aprobare în anul acesta într-o ședință ulterioară de Guvern".

Întrebat de ce a luat Guvernul această decizie la nicio zi după adoptarea bugetului de stat pe 2024, care prevedea majorări salariale și pentru categoriile enumerate mai sus, Constantin a spus că el lasă deoparte întrebările care încep cu "de ce" pentru cei care decid oportunitatea unor hotărâri.

Întrebat și care a fost poziția Ministerului de Finanțe în cazul acestui proiect, acesta a replict că "nu a avut nevoie de nicio justificare", ci a fost nevoie doar de "implementarea unui principiu".

Constantin a mai declarat că Guvernul vrea echitate și nu ar fi corect ca unii să beneficieze de două majorări salariale