Unanimitate pentru nominalizarea în funcția de ministru pentru trei membri ai PSD în locul demisionarilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc. PSD l-a reciclat și pe Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării.

Felix Stroe (62 de ani) e originar din Buzău, dar are și cetățenia moldoveană.

În perioada 2004-2012 a fost consilier local al muncipiului Constanța, iar între 2000 și 2003 a deținut funcția de viceprimar al orașului Constanța.

Din 2003 este directorul general al SC RAJA SA, Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța.

Rovana Plumb va fi înlocuită de un apropiat al său, Marius Nica (37 de ani).  

Nica a absolvit Facultatea de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații din București (2003) și are mai multe diplome de master.

A fost ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale (2003-2008), apoi consilier la cabinetul europarlamentarului Rovana Plumb (2008-2012). Când a fost numită în fruntea Ministerului Mediului și Pădurilor, Plumb l-a luat pe Nica cu ea, făcându-l director de cabinet. Nica o urmează pe Rovana Plumb și la Ministerul Muncii, între 2014 și 2015, pe post de secretar de stat.

În 2015, Marius Nica a fost propus de premierul Victor Ponta să preia mandatul de ministru al Ministerului Fondurilor Europene. În timpul lui Dacian Cioloș a fost secretar general al Ministerului Fondurilor Europene. La 14 februarie 2017, Nica a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al lui Sorin Grindeanu.

Paul Stănescu (60 de ani) a absolvit Facultatea de Agronomie din Craiova (1982). A fost director al Fabricii de conserve Caracal (1982-1987), director al IAS Studina (1988-1991) și director al Agromec Vișina (1992-2008).

Din 2008 a ocupat funcția de președinte al Consiliului Județean Olt, iar în 2016 a devenit senator PSD.  

Pentru postul de ministru al Dezvoltării - spune el îl recomandă anii de experiență din administrația locală.

Stănescu este vizat într-o anchetă a DNA, alături de Darius Vâlcov, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Cercetările sunt începute in rem, după ce instanța a dispus, în 2015, redeschiderea cauzei.

Dosarul vizează infracțiuni în domeniul achizițiilor publice. Potrivit surselor, cercetările sunt în curs în acest dosar, fiind o cauză redeschisă de Tribunalul Olt în septembrie 2015, la cererea DNA. Cauza este investigată de Secția 1 a DNA.

Paul Stănescu susține însă că nu știe despre ce e vorba și că nu a fost niciodată "chemat să dea cu subsemnatul".

Întrebat dacă va demisiona în cazul în care va fi cercetat penal, el a răspuns: "Vedem la vremea respectivă".

Șeful PSD Olt și-a impus fratele pe listele parlamentare, Alexandru Stănescu fiind deputat, iar soția sa a ajuns din postul de profesor la școala generală Vișina direct în funcția de consilier la Ministerul Educatiei.

+++

Paul Stănescu a fost nominalizat pentru a prelua Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe la Ministerul Transporturilor și Marius Nica la Fonduri Europene.

Anunțul a fost făcut de Adrian Țuțuianu, cel care a fost forțat să plece de la conducerea ministerului Apărării.

De altfel, și pentru Țuțuianu s-a găsit un loc: el va ocupa funcția de chestor al Senatului, înlocuindu-l pe Paul Stănescu.

Stănescu, Stroe și Nica îi înlocuiesc în guvernul Tudose pe demisionarii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc.

PSD i-a pregătit o funcție și lui Sevil Shhaideh, una dintre preferatele lui Liviu Dragnea. Fostul vicepremier va fi consilier de stat.