Curtea Constituțională a admis sesizarea USR și a decis că fratele baronului PSD Paul Stănescu nu avea ce căuta în conducerea ANRE.

Sesizarea a fost depusă de USR cu mai bine de trei luni în urmă, iar miercuri Curtea Constituțională a decis că Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, nu se califica pentru a ocupa funcția de membru în Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

„Astăzi, CCR a făcut dreptate milioanelor de români și a admis sesizarea făcută de USR pentru impostură. Numirile exclusiv pe criterii politice nu au ce să caute în conducerea ANRE.  Este nevoie de oameni competenți în fruntea ANRE care să vină cu propuneri concrete pentru ca românii să aibă acces la energie la prețuri corecte și pentru a încuraja investițiile în sectorul energetic. Vom lupta în continuare pentru ca această funcție să nu cadă în mâna unor personaje controversate care pot face mult rău sectorului energetic românesc”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

USR a sesizat Curtea Constituțională pe 15 decembrie 2021, după ce coaliția PSD-PNL-UDMR s-a încăpățânat să numească în Comitetul de reglementare al ANRE pe Alexandru Stănescu, persoană care nu doar că nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege, dar nici măcar nu avea vreo legătură cu domeniul energiei, pe care se presupunea că ar trebui să-l supravegheze.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede la art. 4 alin. (12): „Membrii Comitetului de reglementare trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputație, cu studii superioare și pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în instituții publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale”.

Stănescu nu îndeplinea criteriul experienței de minimum 5 ani, chiar dacă se lua în calcul perioada în care a ocupat funcția de vicepreședinte, respectiv președinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților sau chiar perioada în care a condus un SRL ce se ocupă de cultivarea cerealelor. 

+++

Fostul parlamentar Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, a fost propunerea PSD pentru comitetul de supraveghere al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE).

"Este propunerea din partea grupului PSD. Avem dreptul să o facem și aceasta este propunerea noastră. Este un fost parlamentar, mi se pare două mandate, a fost președinte și de comisie la agricultură. A contat foarte mult că este unul dintre foștii parlamentari care nu a mai avut loc pe listele parlamentare. Sunt ferm convins că vă va răspunde dânsul ce îl recomandă”, a declarat Marcel Ciolacu la mijlocul lunii decembrie. 

Întrebat dacă foștii oameni ai PSD care nu au mai prins locuri în Parlament urmează să fie numiți în agenții și instituții ale statului, Ciolacu a răspuns că "oamenii care au avut mai multe mandate și care au experiență parlamentară este posibil să mai fie numiți".