Plenul reunit al Parlamentului a votat marți noul președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) și un nou vicepreședinte la Curtea de Conturi.

UPDATE

Camelia Pricopie a fost aleasă consilieră de conturi, vicepreședintă a Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi (232 de voturi "pentru" și trei voturi "împotrivă").

Monica Gubernat a fost aleasă șefă a CNA (233 de voturi "pentru" și patru "împotrivă").

+++

Votul s-a încheiat. Urmează numărarea și anunțarea rezultatelor.

+++

Plenul comun a debutat cu urlete și teorii conspiraționiste din partea aleșilor AUR sau foști membri de partid. Votul șefului CNA și a vicepreședintelui Curții de Conturi se face cu buletin și este secret. USR și Forța Dreptei au anunțat că nu vor participa la vot și vor ieși din sală.

Și parlamentarii REPER (foști membri USR) au refuzat să participe la votul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului privind numirea unor persoane în cadrul organelor de conducere ale Curții de Conturi și Consiliului Național al Audiovizualului.

„Nu putem gira numirea într-o funcție din domeniul financiar a unui chimist sau numirea la conducerea CNA a unei persoane care are drept singură experiență calitatea de consilier parlamentar PSD. Suntem gata acum și în viitor să inițiem orice măsură ce va bloca numiri pe pile”, a arătat deputatul Andrei Lupu, co-lider al grupului REPER.

+++

Fostul judecător CCR Toni Greblă, care a fost numit pe 4 mai în funcția de prefect al Bucureștiului, trebuia votat marți în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). Într-o ședință a Birourilor permanente reunite s-a decis scoaterea de pe ordinea de zi a numirii acestuia din cauză că PNL vrea să pună el șeful instituției, iar PSD se opune.

PNL îl vrea în funcție la Autoritatea care organizează alegerile pe Marian Muhuleț. Tensiunile și amenințările cu boicotul i-au făcut pe social-democrați să fie de acord cu o nouă amânare.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR) și s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.

În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, printre acuzații fiind și aceea că a coordonat exporturi de produse agro-alimentare din România spre Rusia.

Toni Greblă, în 2014 judecător la Curtea Constituțională, a atras în jurul său mai multe persoane pentru a face afaceri cu firme din Rusia, susțineau procurorii în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe fostul magistrat. Unul dintre ei a fost Ion Bîrcină, căruia i-a botezat în trecut un copil, iar un altul a fost Victor Dolghi, cetățean basarabean, ambii oameni de încredere ai fostului judecător CCR, dar și oameni de afaceri. În 2019 acesta a fost achitat definitiv de ÎCCJ.

Fostul șef al AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a înaintat pe 11 ianuarie celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcție, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă și a sesizat Parchetul în cazul lui după ce există indicii referitoare la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

ANI anunța că, în exercitarea atribuțiilor de președinte al AEP, Buică a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier.

De asemenea, pe postul de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a va fi votată Camelia Pricopie, soția rectorului SNSPA, fostul ministru al Educației, Remus Pricopie.

Ea va veni în locul fostului social-democrat Niculae Bădălău, revocat la începutul lunii decembrie din funcție, după ce pe 28 noiembrie judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea fostului senator și ministru PSD, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.

Camelia Pricopie a lucrat din 2012 ca referent de specialitate, expert și consultant de strategie în cadrul Băncii Naționale a României, conform CV-ului ei.

Monica Gubernat va fi votată de parlamentari pe postul de președinte al CNA. Aceasta este absolventă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, este licențiată în științe politice (2000) și comunicare și relații publice (2002).

A făcut parte din echipa tehnică de campanie a PSD în anii 2000 și 2004 și a lucrat în adminstrația publică centrală (Ministerul Turismului).

De asemenea, a fost consilier în cadrul Parlamentului cu atribuții în monitorizarea presei scrise și audiovizuale și formularea unor reacții rapide, dar și elaborarea documentelor pentru desfășurarea activității liderilor grupurilor parlamentare, respectiv activitatea în Comitetul liderilor grupurilor parlamentare.

Monica Gubernat este membru în CNA de aproape 10 ani și a mai fost în trecut președinte al instituției, în perioada 2019 - 2021. A fost demisă în iunie 2021 după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al CNA. La scurt timp după această demitere, membrii CNA au votat o nouă propunere de președinte, pe Cristina Pocora, numită în CNA din partea peședintelui Ioahnnis. Propunerea nu a mai ajuns însă la votul Parlamentului, pentru că în aceeași perioadă, vara lui 2021, a intervenit ruptura dintre PNL și USR, care a însemnat și pierderea majorității de către PNL. După aceasta s-a „născut” coaliția PSD-PNL-UDMR, transmite Paginademedia.ro.

Cristina Pocora, cea aleasă de membrii CNA pentru funcția președinte, propunere trimisă și către Parlament încă din 2021, și-a retras la sfârșitul anului trecut candidatura la președinție, pentru ca forul să poată face o nouă selecție.

Parlamentul a pregătit terentul pentru revenirea Monicăi Gubernat la șefia CNA încă din 2021.

Gubernat nu mai avea voie să ocupe funcția de președinte după ce a fost demisă prin respingerea raportului de activitate. Prin urmare, coaliția PNL-PSD-UDMR a modificat Legea Audiovizualului, astfel încât un președinte demis să poată reveni în funcție la finalul mandatului, mai spune sursa citată.

Plenul comun pentru numirea celor trei a fost convocat inițial pe 21 februarie, dar el a fost amânat tot din cauza unor neînțelegeri între PNL și PSD.