Ședința Biroului permanent al Senatului, convocată joi, ora 12:00, la solicitarea USR, nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum.

Birorul de presă al USR a transmis că "sindrofia" prin care mai mulți dimplomați au fost invitați să vadă șantierul "Grădinile Senatului" a avut până la urmă loc, dar a fost doar o prezentare, iar membrii Biroului permanent nu au participat.

+++

Biroul permanent urma să deciză introducerea pe ordinea de zi a plenului Senatului a inițiativei de revizuire a Constituției, dar la ședință au fost prezenți doar șeful interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, și senatorul USR George Dircă.

Ulterior, Biroul de presă al USR a transmis: "PSD, PNL și UDMR au boicotat ședința de BP convocată de USR la ora 12:00. În acest moment la Senat are loc o sindrofie cu membrii BP și diplomați pentru a prezenta santierul <Grădinile Senatului>".

Evenimentul a fost ulterior anulat.

Într-o postare pe Facebook, PNL a transmis că a boicotat ședința conducerii Senatului "dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca Inițiativa Fără Penali să fie adoptată".

"În acest moment, PSD - "groparul justiției”, autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituției, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari.

Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puțin de jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD) de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului "Fără penali”!

PNL garantează adoptarea inițiativei "Fără penali” și a propunerii de revizuire a Constituției în conformitate cu referendumul pe justiție inițiat de Președintele României, în data de 26 mai 2019 și votat de peste 6 milioane de români. Acest lucru se va întâmpla odată cu învestirea noului Parlament!

Spre deosebire de alții, noi nu avem încredere în PSD și azi există riscul ca inițiativa să fie respinsă. Nu putem permite PSD să continue ticăloșiile în Parlament! PNL nu poate fi de acord să dea gir PSD pentru a recăpăta controlul asupra Senatului, prin compunerea Biroului Permanent, respectiv să permită ca toate măsurile Guvernului să fie răstălmăcite, compromise, denaturate în acest Parlament expirat și ilegitim", a spus PNL.

+++

Comisia de Constituționalitate a Senatului a adoptat marți un raport favorabil pentru propunerea legislativă, votul în acest caz fiind unanim.

Inițiativa trebuie votată între 9-12 noiembrie pentru ca referendumul să fie organizat odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, pentru că Legea 3/2000 prevede că referendumul se organizează în ultima duminică a intervalului de 30 de zile care începe la data la care e votată în Senat legea de revizuire a Constituției.

Pe 14 iulie, Camera Deputaților a dezbătut și votat inițiativa cetățenească, după ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, a convocat pe 29 iunie sesiunea extraordinara a Camerei Deputaților și a solicitat ca inițiativa ”Făra penali în funcții publice" să intre în dezbatere.