Liderii USR PLUS nu văd o problemă în numirea Irinei Alexe în funcția de secretar de stat în MAI, o ”specială” care s-a pensionat din același minister la 42 de ani.

Irina Alexe a fost propusă de USR PLUS pentru funcția de secretar de stat în Ministerul afacerilor interne, funcție pe care a mai ocupat-o și în 2016, în guvernarea Cioloș.

Ea a intrat în atenția presei ca urmare a faptului că în 2016 s-a pensionat la doar 42 de ani, pensia ei fiind de 13.000 de lei a acea perioadă. După numirea în funcție, Alexe va încasa și salariu de la stat, deși coaliția de guvernare s-a pronunțat împotriva acestor practici.

În cazul ei însă, Dacian Cioloș și Dan Barna nu văd o problemă, dând vina pe lege.

”Noi o să decidem această interzicere, pentru că nu aplicăm o măsură unei persoane sau alteia, ci schimbăm o regulă. Și la regula respectivă, după ce o schimbăm, se vor alinia toți cei care, acum, respectă legea”, a declarat duminică, la Digi 24, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș, adăugând că nu e vorba de ”ipocrizie”, ci de ”bun-simț”.

”Nu pot să judec competența persoanelor respective pentru că au respectat legea - au și pensie, au și salariu, pentru că așa a introdus PSD și ALDE și mai știu eu cine a mai fost la guvernare. Noi modificăm legea, pentru ca să nu mai beneficieze nu o persoană sau două, ci nimeni”, a promis Dacian Cioloș, menționând ca termen pentru această modificare legislativă o lună sau două.

Întrebat dacă nu puteau fi găsiți alți oameni, care să nu fie pensionari, Dacian Cioloș a replicat: ”De ce să-i iau un drept persoanei respective, care nu a fost nici coruptă, care nici nu minte, care e competentă și care respectă legea? Noi modificăm, schimbăm, o greșeală care a fost făcută, nu atacăm o persoană. Prea mult, în România, atunci când e o problemă de sistem se atacă persoana respectivă și nu se atacă problema din sistem. Noi atacăm problema din sistem, pentru că noi am spus că venim la guvernare să schimbăm sistemul acesta care nu funcționează, nu să facem vânătoare de vrăjitori și să ne luăm de o persoană sau alta. Avem și oameni noi, avem și oameni cu experiență, pentru că e nevoie”.

Și Dan Barna a evocat profesionalismul Irinei Alexe și a blamat legea greșită care permite cumulul pensiei cu salariul.

”Irina Alexe este un profesionist în domeniul administrației remarcabil. Este un om care a contribuit semnificativ la ceea ce înseamnă USR PLUS și participarea la alegeri. Este o persoană de foarte bună calitate și aici sunt două planuri ale discuției.Sunt responsabili cei care au beneficiat de un cadru legislativ păgubos - cum este acesta al acumulării pensiei cu salariul -, sunt responsabile persoanele respective care au ieșit la pensie, sub imperiul unei legi greșite? Pentru că despre asta vorbim”, a explicat el luni seara la Digi 24.

"Ideea că sunt vinovați oameni care au ieșit la pensie sub o lege proastă - problema e legea proastă. Problema e o lege care permite așa ceva, nu persoanele respective, care în momentul în care au ieșit la pensie au beneficiat de drepturile pe care le prevedea legea. Pentru că Irina Alexe nu a făcut nimic ilegal”, a adăugat Barna.