Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a dispus retragerea observațiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României.

Decizia de a retrage observațiile transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României și în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză a fost luată, pe baza argumentației Direcției Agent Guvernamental din cadrul MAE, întrucât respectivele observații au fost întocmite "cu nerespectarea procedurilor de lucru ale direcției de specialitate menționate din Ministerul afacerilor externe, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român și cu nesocotirea punctelor de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință", precizează Ministerul de Externe într-un comunicat transmis miercuri.

Totodată, a fost solicitat Curții să permită transmiterea de noi observații în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale și practica națională în materie.

În februarie 2019, premierul de atunci Viorica Dăncilă a demis-o pe Catrinel Brumar și l-a numit în locul ei pe Viorel Mocanu în funcția de agent guvernamental la CEDO, în urma unui memorandum al ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, cu aviz și de la ministrul Justiției (Tudorel Toader, la vremea aceea).

Potrivit HotNews.ro, imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții șapte pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile "adversarului" său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține. 

Principalul argument al lui Dragnea în fața CEDO în contestarea condamnării sale la doi ani cu suspendare este faptul că motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecători ICCJ, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării.

Dragnea invocă drept precedent la CEDO cazul "Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia” și solicită să i se aplice și lui aceeași soluție, favorabilă petenților. În cazul din Slovenia, cei doi reclamanți s-au plâns că au fost condamnați de judecători care nu au participat la proces. 

Fostul agent guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, a apucat să transmită la Strasbourg un set de observații în apărarea statului român, pe data de 6 decembrie 2018. Fiind destituită, Brumar nu a mai apucat să trimită alte observații, astfel că Mocanu a transmis pe 11 martie 2019 Curții Europene a Drepturilor Omului observații suplimentare în cazul Dragnea vs. România, răsturnând practic toate argumentele fostului agent guvernamental. 

Concluzia lui Viorel Mocanu îi este favorabilă pe deplin lui Liviu Dragnea, în condițiile în care agentul guvernamental cere judecătorilor CEDO să aplice precedentul din Slovenia, o astfel de schimbare de strategie neputând fi făcută de agentul guvernamental Mocanu decât cu aviz de la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, au explicat specialiști în drept consultați de HotNews.ro. (Detalii, pe HotNews.ro)