PNL și PSD au încheiat discuțiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Anunțul cu măsurile care urmează să fie adoptate de Guvern au fost anunțate în același timp de liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Măsurile care vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget, potrivit Coaliției, sunt:

- Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu excepția achizițiilor necesare în sănătate și educație;

- Stoparea achizițiilor de mașini, mobilier și birotică, cu excepția celor pe fonduri europene;

- Stoparea angajărilor la stat;

- Prezența în maximum două consilii de administrație a unei persoane, în conformitate cu recomandările OCDE și jaloanelor din PNRR;

- Limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister în parte, stabilite de Ministerul Finanțelor;

De asemenea, se reduce la jumătate numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, în timp ce vor fi sprijinite achizițiile de alimente de la producătorii români pentru toate instituțiile publice din România, susține Marcel Ciolacu.

"Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în școli, mâncarea pentru bătrânii și copiii instituționalizați - toate instituțiile publice vor cumpăra doar produse românești de calitate. Principiile ”lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse în ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în această săptămână. Fermierii români trebuie sprijiniți în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această țară trebuie să aibă acces la produse bune și proaspete!", a transmis liderul PSD.

Ciolacu își încheia mesajul prin a spune că "aceste măsuri alături de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister în parte vor aduce o economie însemnată la buget! Astfel ca vor rămâne mai mulți bani pentru investitii și pentru sprijinirea economiei".

La rândul său, Ciucă a scris că s-a decis reducerea cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii, oprirea achizițiilor de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice.

"Vom îngheța angajările la stat, bineînțeles ținând cont că învățământul și sănătatea au, în continuare, nevoie de personal", a anunțat premierul.

Tot în Coaliție s-a decis și introducerea lanțului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate.

"Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice și sustenabile de producție agroalimentară", a explicat șeful PNL.

OUG care va viza toate aceste măsuri urmează să fie adoptată în această săptămână de Guvern.