Vicepreședintele PE Ioan-Mircea Pașcu și Lia Olguța Vasilescu au reacționat sâmbătă la anunțul lui Sorin Moisă privind plecarea din PSD.

UPDATE

”Îl respect pe Sorin Moisă pentru activitatea sa europarlamentară, am lucrat bine pe dosare vizând Republica Moldova în ultimii trei ani. Din păcate, însă, a ales o carte care, din punct de vedere politic, nu este corectă: ai primit susținerea unui partid, ai făcut parte dintr-o echipă și devii peste noapte dornic de transfer la echipa opusă, PPE. Principiile sunt importante, inclusiv cele care țin de menținerea unei linii doctrinare. PSD rămâne o echipă puternică și respectată la Bruxelles, atașată valorilor europene și conștientă de importanța Parteneriatului strategic cu Statele Unite", a scris pe Facebook Andi Cristea.

Viorica Dăncilă i-a reproșat lui Sorin Moisă modul nu foarte colegial pe care l-a abordat.

”Și îmi pun și eu o întrebare, de pildă, atunci când a fost ales pe listele acestei formațiuni politice ca să reprezinte țara noastră în Parlamentul European nu s-a izbit de aceleași nemulțumiri pe care le invocă acum? De asemenea, neatragerea niciunui leu din fonduri europene în 2016, când în fruntea Guvernului României se afla domnul Cioloș, fostul șef al domniei sale, nu i-a stârnit nicio stare de disconfort? Ca să nu mai amintesc și de ușurința cu care domnul Moisă a trecut peste noapte de la grupul socialiștilor și democraților la Partidul Popularilor Europeni", a scris Dăncilă, pe Facebook

+++

Vicepreședintele PE Ioan-Mircea Pașcu regretă plecarea lui Sorin Moisă din PSD și S&D, dar face o serie de precizări privind acuzele acestuia.

”Domnia sa impută PSD-ului o situație - de pildă, lipsa autostrăzilor - care vine mult din urmă; ori, dacă PSD se confruntă acum cu ea, este și pentru că guvernele anterioare, inclusiv cabinetul condus de fostul șef al domnului Moisă, domnul Cioloș, nu au făcut nimic să o îndrepte!”, scrie Pașcu pe Facebook.

Acesta susține că motivarea lui Moisă privind plecarea ar fi fost ”mult mai credibilă”, dacă anunța că devine independent, nu că se duce direct la rivalii de la PPE. 

”Până la urmă, gestul domniei sale era, pe undeva, inevitabil, din moment ce apropierea sa de domnul Cioloș și ai lui a fost întodeauna mai mare decât cea pe care a arătat-o pentru partidul pe listele căruia a ajuns europarlamentar”, mai scria Ioan-Mircea Pașcu. 

Și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat pe Facebook, susținând că pentru PSD Sorin Moisă nu există.

”Eu am auzit prima oară de el atunci când sistemul îl dădea varianta de premier și am răspuns unui post tv că nu are cum pentru că nu e nici măcar membru de partid. Asta pentru că, repet, eu nu auzisem de el. Acum înțeleg că scrie că a fost sfătuit să refuze funcția de premier. Dacă propunerea de premier o făcea Coldea sau Cioloș, probabil își permitea luxul să o refuze, dar din PSD nu i-a făcut nimeni o asemenea ofertă. De ce? Pentru PSD el nu există! Simplu! Doar pentru Victor Ponta, singurul care a văzut «meritele» sale, după cum însuși Moisă sau Moise sau cum l-o chema afirmă. Dar nu înțeleg de ce pleacă la PPE și nu face grup partidulețului lui Ponta? Un grup politic al Securității nu aveți în Parlamentul European?”, a scris Vasilescu, răspunzând la un comentariu.

”Domnule Moise, dacă tot ați primit ordin de reîncorporare, vedeți-vă de drum liniștit! Doljul a adus voturi cât pentru un europarlamentar PSD. Sper că nu pentru Dvs! Dacă eu nu vă cunosc, electoratul pe care pretindeți că îl respectați, nici atât! Am pierdut prea mult timp azi cu un securist mititel și neînsemnat ca Dvs... Prindeți viteză că are Cioloș nevoie de un argat acolo!”, a mai scris ministrul Muncii.