Guvernul a discutat duminică noi restricții care urmează să fie adoptate, după ce în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron a COVID-19.

Românii și alți cetățeni din afara UE care vor să vină în țară trebuie să prezinte un test negativ efectuat cu 48 de ore înainte, iar cei nevaccinați intră în carantină 10 zile, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oamenii care vin în România din state membre UE vor prezenta ca până acum certificatul verde sau rezultatul unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală vor sta în carantină 10 zile. Cei care nu sunt vaccinați și nici nu prezintă un test vor sta în carantină 14 zile, a mai anunțat ministrul.

Testele RT-PCR nu sunt obligatorii pentru copiii sub 12 ani.

Alexandru Rafila a afirmat că, înainte de a fi adoptate de CNSU și de Executiv, măsurile vor fi discutate și în Coaliția de guvernare, dar nu crede că ele vor pune "probleme de acceptabilitate".

Ministrul Rafila a negat informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora Guvernul ar fi decis să introducă obligativitatea certificatului verde pentru cei care vor să participe la slujbele religioase. 

La finalul conferinței de presă, Rafila a anunțat că măsurile pentru limitarea răspândirii bolii pe perioada sărbătorilor vor fi anunțate săptămâna viitoare, precizând că acestea nu vor fi "absurde".

Printr-un comunicat de presă, Guvernul face apel către autoritățile locale ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.

De asemenea, se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

"Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora", a punctat Guvernul.

Executivul mai anunță și că specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, astfel că "vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile".

+++

Duminică, de la ora 11:00, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și șefa Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile Adriana Pistol.

Întâlnirea dintre oficiali a avut loc după ce sâmbătă au fost confirmate primele cazuri de infectare cu Omicron în România.