Președintele Klaus Iohannis a decis să convoace referendumul pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, anunță reprezentanții asociațiilor și organizațiilor neguvernamentale prezente la Palatul Cotroceni pentru consultări.

"S-a așezat pe scaun și ne-a spus: sunt hotărât să convoc referendum la alegerile europarlamentare. A spus că referendumul va avea loc pe 26 mai și ne-a cerut să venim cu sugestii pentru întrebări”, au declarat reprezentanții ONG-urilor după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis.


De asemenea, organizația Corupția Ucide a anunțat pe Facebook că președintele va convoca referendumul: "Președintele României a comunicat astăzi, la întâlnirea cu grupuri din societatea civilă, că o sa avem referendum pe justiție, pe 26 mai, concomitent cu alegerile europarlamentare".


+++

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Inițiativa România, Asociația Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistența, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupție Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupția Ucide, dar și jurnalistele Emilia Șercan și Mădălina Roșca.

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, președintele va avea miercuri, de la ora 17:00, o întâlnire cu reprezentanți ai autorității judecătorești și ai asociațiilor profesionale ale magistraților pe tema situației actuale din sistemul judiciar.