Un memorandum privind aspecte organizatorice pentru operaționalizarea Centrului de competențe industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică al UE - Centrul Cyber se află pe agenda ședinței de Guvern de miercuri.

Potrivit Executivului, memorandumul vizează desemnarea instituției coordonatoare și constituirea unui Grup de lucru interinstituțional pentru identificarea setului de măsuri necesar operaționalizării Centrului Cyber, potrivit Agerpes.

Memorandumul propune desemnarea Ministerului Finanțelor ca instituție responsabilă pentru operaționalizarea la București a sediului centrului.

De asemenea, se propune constituirea unui Grup de lucru interinstituțional, denumit GLI Cyber, sub autoritatea ministrului Finanțelor, pentru identificarea măsurilor necesare operaționalizării la București a centrului și aprobarea elaborării, într-o etapă ulterioară, a actului normativ aferent pentru aprobarea tuturor cheltuielilor care vor fi suportate de statul român, inclusiv a celor legate de chirii și utilități, pe o perioadă de 10 ani.

În decembrie, reprezentanții statelor membre au decis ca viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) să aibă sediul la București.

Bucureștiul a fost votat orașul care va găzdui noul European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center - ECCC (Centrul European de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice). 

Decizia luată prin vot, în COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană), pe 9 decembrie a luat în considerare candidaturile a șapte orașe din tot atâtea state membre: Bruxelles, Munchen, León, Vilnius, Luxemburg, Varșovia și București.