Parlamentul a aprobat marți înființarea Comisiei de anchetă privind operațiunea "Sparanghelul", după ce câteva mii de români au plecat în plină stare de urgență în străinătate pentru a munci.

Solicitarea de înființare a celor două Comisii a fost făcută de liderii PSD, ALDE și Pro România.

În privința operațiunii "Sparanghelul", purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, spunea marți dimineață că "este evident că avem nevoie de informații, să știm exact ce s-a întâmplat acolo" și dacă s-au luat măsuri de către autoritățile române pentru a proteja dreptul la sănătate și dreptul la muncă a românilor plecați în străinătate.

Miniștrii Violeta Alexandru și Bogdan Aurescu au fost audiați pe 11 mai în Parlament pe tema muncitorilor români din străinătate. După audieri, PSD a anunțat că dorește înființarea unei comisii care să-i ancheteze pe cei doi miniștri.

Câteva mii de români au plecat în state ale Uniunii Europene pe perioada pandemiei de COVID-19 pentru a munci. În ultimul timp au apărut informații privind condițiile precare în care unii dintre ei muncesc, chiar în condițiile în care sunt infectați cu noul coronavirus. 

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că legislația este implementată cum trebuie în statele membre, pentru ca muncitorii sezonieri să nu se găsească în poziția de a lupta pentru drepturile lor, a susținut ministrul român al muncii, Violeta Alexandru, într-o scrisoare transmisă omologilor europeni.

”Muncitorii sezonieri sunt o parte esențială a pieței comune a muncii, având funcții vitale atât în perioada crizei, cât și în cea de relansare. Aceștia sunt însă și mai vulnerabili la abuzuri și tratamente incorecte, precum și condiții sanitare, de securitate socială și de sănătate neclare, având în vedere natura tranzitorie a angajării lor”.