Opoziția a depus nu mai puțin de 17 moțiuni simple împotriva miniștrilor din Guvernul Dăncilă, iar asta în decurs de 10 luni. Niciuna dintre moțiuni nu a avut vreun succes, fiind respinse una după alta de Camera Deputaților și de Senat.

Spre exemplu, doar la Camera Deputaților, PNL, USR și PMP au depus 13 moțiuni simple împotriva miniștrilor Sănătății, Justiției, Educației, Muncii, Culturii, Finanțelor sau Economiei.

Prima moțiune simplă depusă la Camera a viza-o pe ministra Muncii și s-a intitulat "Lia Olguța Vasilescu - ministrul minciunii și al injustiției sociale". A doua, depusă împotriva ministrului Educației de la acea vreme, Valentin Popa, se intitula "Educați România, nu o pesedizați!".

Nici ministrul Culturii, Mihai Ivașcu, nu a scăpat de dorința opoziției de a fi demis prin moțiunea denumită "PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni - Centenarul Marii Uniri". Același demers a vizat-o și pe Sorina Pintea, cu o moțiune intitulată "PSDragnea duce sănătatea în moarte clinică".

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a scăpat de moțiunea "Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!", iar ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a rămas și el în funcție până în prezent după ce opoziția l-a chemat la explicații în plen cu moțiunea "Ministerul Transporturilor sub PSD este Ministerul Anti-Autostrăzi".

Totodată, după violențele de la protestul din 10 august, PNL a chemat-o și pe Carmen Dan să ofere explicații, dar moțiunea simplă "Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești" a fost, de asemenea, respinsă.

Cum era de așteptat, criza pestei porcine africane l-a adus și pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, în plenul Parlamentului prin moțiunea simplă "Dupa ciuma lui Caragea, Romania lovită de pesta lui Daea" s-a lovit din nou de voturi insuficiente.

Eugen Teodorovici a trecut peste încă o moțiune simplă intitulată "Tripleta Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici sugrumă administrația publică locală din România", la fel cum a făcut-o și colegul său de la Economie, în "Dănuț Andrușcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetența falimentează România!".

Ministrul Culturii, Mihai Ivașcu, a mai reușit să își convingă o dată colegii de partid să voteze împotrivă și la moțiunea intitulată "PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului", iar ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a făcut la fel cu moțiunea "Stimulat de PSD, fără pic de competență, taie Deneș în păduri și la verzi ... și la uscate".

Cu toate că surse din PSD spuneau că ministrul Justiției, Tudorel Toader, va fi demis de deputați la votul moțiunii simple "Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)", acesta a reușit să scape.

La Senat, din 29 ianuarie de când a fost investit Guvernul Dăncilă, opoziția a depus doar patru moțiuni simple, toate respinse. Primul care a trecut hopul în fața senatorilor a fost ministrul Transporturilor, cu moțiunea simplă ”România sub orânduirea PSD - rușinea Europei la infrastructura de transport”, urmat de ministrul Economiei cu "Daniel Andrușcă, piesă de mobilier în minister. Incompetența falimentează România!".

Și fostul ministru al Educației, Valentin Popa, a trecut prin Senat cu moțiunea "PSD vinde locurile în Universități clientelei sale politice", urmat de Rovana Plumb cu moțiunea "Absorbția banilor comunitari - o catastrofă marca PSD-ALDE".