Opoziția încearcă să amâne votul de sâmbătă pe moțiunea de cenzură din cauza riscului ca mai mulți parlamentari să nu se afle în București, astfel că demersul de a dărâma Guvernul ar fi un eșec.

UPDATE 16.05 Imediat după vot, Florin Iordache a chemat liderii de grupuri la o ședință informală, la care au stabilit, cu unanimitate, ca moțiunea să fie citită mâine și dezbătută și votată joia viitoare.


UPDATE 15.39 Programul în forma dorită de PSD a fost supus la vot și respins, cu 194 contra, 181 pentru. Florin Iordache, vizibil nervos, a anunțat rezultatul votului și a chemat liderii de grupuri la discuții.

UPDATE 15.37 Raluca Turcan a solicitat pauză de consultări, Iordache i-a oferit un minut.

UPDATE 15.24 Deputatul PMP Marius Pașcan i-a întrebat pe social-democrați dacă nu i-a durut "palma usturătoare" pe care au primit-o la alegerile parlamentare și de ce se tem să supună la vot modificarea programului.

UPDATE 15.20 Președintele de ședință, Florin Iordache, a cerut un vot pentru ordinea de zi și programul de lucru exact cum au stabilit Birourile permanente reunite, fără a lua în considerarea solicitarea PNL. 

Deputatul USR Stelian Ion a cerut modificarea programului de lucru, argumentând că "plenul este suveran, BPR-urile lucrează în sprijinul plenului".

De asemenea, Turcan a precizat că programul de lucru, conform Regulamentului, se votează pentru o săptămână, nu pentru o zi.

UPDATE 15.15 Rauca Turcan a cerut în plenul reunit al Parlamentului ca moțiunea să fie dezbătută și votată luni, ora 16.00, argumentând, printre altele, că modificarea programului de lucru este atributul plenului, nu al Birourilor permanente reunite.

Într-o declarație de presă, Orban a spus că opoziția are 246 de susținători ai moțiunii, cu nouă mai mulți decât cei 137 care au semnat textul.

+++

Potrivit unor surse politice din cadrul PNL, opoziția va solicita în plenul reunit de miercuri, programat la ora 15.00, un vot pentru mutarea dezbaterii și a votului moțiunii pentru ziua de luni.

Potrivit art. 20 alin. (1) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului: "Proiectul ordinii de zi și al programului de lucru este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru ședința comună".

Astfel, calendarul moțiunii urmează să fie supus din nou votului Parlamentului.

Alineatul 2 al aceluiași articol spune că "ordinea de zi și programul de lucru se adoptă cu votul deschis a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor prezenți".

Social-democraților le lipsesc cinci voturi în plenul reunit pentru a avea majoritate. În schimb, PNL, dacă se iau în calcul cei 237 de semnatari ai moțiunii, are majoritatea.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că deciai Birourilor permanente reunite este ilegală, iar dezbaterea și votul vor avea loc luni.

"Prin forța rațiunii, dincolo de Iordache și alții, mai suntem oameni normali, o să o dezbatem și o să votăm luni (...). Nu contează ce au votat, pentru că ceea ce au votat ei este ilegal și împotriva regulamentului", a explicat acesta.