Parlamentul European decernează an de an Premiul Saharov pentru libertatea de gândire unor persoane sau organizații cu activități deosebite în domeniul drepturilor omului.

În 2019, premiul Saharov i-a revenit lui Ilham Tohti, un economist uigur care militează pentru drepturile minorității uigure din China.

Opoziția din Belarus a primit chiar două nominalizări în acest an. Nominalizările pentru prestigiosul premiu sunt făcute de grupurile politice din Parlamentul European sau grupuri de cel puțin 40 de eurodeputați. Nominalizările au fost anunțate într-o întrunire comună a comisiilor pentru afaceri externe, pentru dezvoltare și a subcomisiei pentru drepturile omului, care a avut loc la Bruxelles.

Aceste nominalizări sunt:

 

  • Opoziția democratică din Belarus, reprezentată de Consiliul de Coordonare, o inițiativă a unor femei curajoase și a unor figuri din societate civilă și mediul politic - propunerea grupurilor popularilor europeni (PPE), socialiștilor și democraților (S&D) și Renew Europe
  • Najeeb Moussa Michaeel, arhiepiscop în Mosul, Irak - din partea grupului de dreapta ID
  • Activiștii Guapinol și Berta Caceres din Honduras - din partea grupului verzilor (Greens/EFA) și a deputaților de stânga (GUE/NGL)
  • Opoziția democratică din Belarus, reprezentată de Svetlana Tihanovskaia - este propunerea grupului conservator (ECR)
  • Activiștii LGBTI polonezi Jakub Gawron, Paulina Pajak, Paweł Preneta și Kamil Maczuga - fondatorii website-ului Atlas of Hate - au fost susținuți de un grup de 43 de europarlamentari.

 

Aceste nominalizări vor fi analizate de membrii comisiilor pentru afaceri externe și pentru dezvoltare, care vor decide cei trei finaliști, dintre care Conferința Președinților va desemna câștigătorul. În 24 octombrie, plenul Parlamentului European va afla laureatul/laureații Premiului Saharov.