Opoziția a solicitat în cursul acestei săptămâni convocarea unei sesiuni extraordinare, iar vicepreședintele Camerei, social-democratul Florin Iordache, spune că acest lucru este imposibil.

Iordache, în calitate de vicepreședinte al Camerei și căruia i-au fost delegate atribuțiile lui Liviu Dragnea în perioada vacanței parlamentare, acuză opoziția că urmărește "sporirea imaginii publice" prin demersul de a convoca o sesiune extraordinară.

"Reprezentanții opoziției din Camera Deputaților demonstrează încă o dată că sunt preocupați mai mult de sporirea imaginii publice decât de realizarea de lucruri concrete, bazate pe respectarea prevederilor regulamentare și constituționale. Mai mult, aceștia dovedesc necunoașterea parcursului legislativ necesar pentru adoptarea legilor. Astfel, este solicitată convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea și adoptarea unor inițiative legislative care sunt de competența decizională a Camerei Deputaților, Senatul fiind primă Cameră sesizată", a transmis Iordache printr-un comunicat de presă.

Iordache afirmă că proiectele depuse de opoziție pentru a fi discutate în sesiunea extraordinară au fost înregistrate în ultimele zile ale anului precedent sau în timpul vacanței parlamentare, astfel că nu au fost respectate regulamentele.

"Pentru a putea fi puse în dezbaterea Camerei Deputaților, ca și Cameră decizională, proiectele solicitate și care se dezbat pe Camere separate, conform principiului bicameralismului, trebuie să parcurgă următoarele etape: prezentarea în Biroul Permanent al Senatului (primă Cameră), dezbaterea în comisiile de specialitate ale Senatului, dezbaterea și votul în plenul Senatului, condiții care nu au putut fi îndeplinite întrucât proiectele la care se face referire au fost înregistrate în ultimele zile ale anului precedent sau în timpul vacanței parlamentare.  Având în vedere cele de mai sus, ne aflăm în imposibilitatea de a da curs solicitării opoziției de convocare a unei sesiuni extraordinare", a mai transmis Florin Iordache.

De ce a solicitat opoziția o sesiune extraordinară

Miercuri, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan anunța că 114 deputați ai PNL, USR, PMP și neafiliați aparținând ProRomania, au semnat pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Aceștia solictau:

 

  • respingerea Ordonanței lăcomiei PSD-ALDE, ordonanța care a aruncat în aer cursul leu/euro, care sărăcește populația, blochează creditarea și alungă investitorii;
  • abrogarea legii privind recursul compensatoriu și stoparea de urgență a infracțiunilor săvârșite de eliberații lui Tudorel Toader care pun in pericol zi de zi siguranța și integritatea fizică a românilor; 
  • dezbaterea și adoptarea Bugetului de stat și al asigurărilor sociale pe 2019, bugetul care trebuia să fie deja aplicabil pentru a da drumul investițiilor, pentru predictibilitate în mediul economic și social.

 

Ce spune Regulamentul

Potrivit art. 84 alin (2) din Regulament, "Camera Deputaților se întrunește și în sesiuni extraordinare, la cererea Președintelui României, a Biroului permanent sau a cel puțin unei treimi din numărul deputaților", iar alin (3) spune că "cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face în scris și va cuprinde ordinea de zi, precum și perioada de desfășurare a sesiunii. Neaprobarea de către Cameră a ordinii de zi solicitate împiedică ținerea sesiunii extraordinare".

În alin (4) din același articol se specifică faptul că președintele Camerei Deputaților face de convocarea acesteia în sesiune extraordinară, iar "președintele nu va lua în considerare cererile pentru convocarea unei sesiuni extraordinare care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (2) și (3)".

Procedurile în cazul convocării Senatului în sesiune extraordinară prevăd aceleași lucruri.