Candidatura Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, la Parchetul European a fost criticată joi, la Focșani, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

”Doamna Kovesi ar trebui, în primul rând, să răspundă pentru gravele abuzuri și gravele încălcări ale legii și ale Constituției, acte pe care le-a săvârșit în România, nu să aibă tupeul să se prezinte, la indicațiile prețioase ale Monicăi Macovei, pentru asemenea funcție", a spus Marian Oprișan, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, Kovesi a distrus oamenii de afaceri din România, iar Europa nu ar trebui "să își lase și oamenii de afaceri europeni distruși de Laura Codruța Kovesi".

"După ce i-a distrus pe oamenii de afaceri din România, bănuiesc că Europa nu are de gând să își lase și oamenii de afaceri europeni distruși de Laura Codruța Kovesi", a fost de părere președintele CJ Vrancea.

Citând surse din cadrul Comisiei Europene, G4Media.ro a scris că Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, instituție înființată în 2017, care va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. 

Radio Europa Liberă scrie că lista scurtă a candidaților aproape a fost finalizată, iar Kovesi s-ar afla printre cei cinci aleși din 30 de persoane. Conform unor surse de la Bruxelles, Radio Europa Liberă precizează că, din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018.