Premierul Ludovic Orban a adus miercuri clarificări cu privire la noile măsuri de restricție adoptate de CNSU și care urmează să fie transpuse într-o Hotărâre de Guvern.

"Nu se închide nimic. (...) După ora 23:00, anumite activități, unde de regulă după ora 23:00 există riscul de transmitere a virusului, vor fi închise. Ce analizăm, analizăm dacă o aplicăm la nivelul întregii țări sau o aplicăm numai la nivelul zonelor, de exemplu la mare, la București, în județe unde există un nivel de răspândire mai largă", a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că mai este o măsură legată de limitarea persoanelor care sunt servite la numărul de locuri aflate pe scaune, pe terase, "tocmai pentru a evita aglomerațiile".

Premierul a vorbit și despre portul măștii în anumite spații deschise, dând exemplu faleza Dunării din Galați unde este "furnicar".

"Am primit sesizări din partea Prefecturii Galați că pe faleză este furnicar, literalmente și este aproape imposibil să te protejezi din cauza numărului foarte mare de persoane care sunt pe faleză. Deci există locuri în aer liber în care nu se poate evita aglomerația și aici specialiștii au venit cu propunerea să stabilim obligativitatea portului măștii în aceste locuri", a mai afirmat premierul.

Orban a mai spus că se va stabili printr-o Hotărâre de Guvern posibilitatea ca în fiecare județ, comitetele pentru situații de urgență să dispună astfel de măsuri, posibil și cu avizul Direcției de Sănătate Publică.