Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va depune o plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, dar și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului din Diaspora.

"Am luat decizia de a formula plângere penală  împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului în diasporă.  Este revoltător, strigător la cer cum sunt umiliți românii, frații noștri din diasporă. Este revoltător ca după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul și Ministerul de Externe au premediatat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă", a spus Orban într-o declarație de presă.

Orban îl acuză pe Meleșcanu că a refuzat să suplimenteze numărul secțiilor de votare din Diaspora.

"Toată lumea știa că există o intenție de prezență la vot masivă în toate țările  în care sunt români plecați la muncă în străinătate, în care sunt comunități de români. Ministerul de Externe a refuzat, practic, orice solicitare de creștere a numărului de secții de votare. Chiar și în condițiile în care  s-a mărit puțin numărul de secții, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot. Numărul de cabine de vot  a fost menținut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetățenilor români din diasporă care pot să își exercite votul", a mai spus liderul PNL.