Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe două pachete legislative care cuprind modificările la legile Justiției, abrogarea OUG 51/2019 și legea plafoanelor bugetare.

"Dați-mi voie să vă comunic oficial decizia pe care am discutat-o cu fiecare ministru în parte și anume aceea de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe două pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este angajarea răspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificările în două domenii și, de asemenea, va cuprinde legea plafoanelor bugetare", a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern.

Premierul a mai spus că prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în legile Justiției, privitoare la "pensionarea anticipată a magistraților, privitoare la trecerea de la complete de doi la complete de trei și, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură de la 2 la 4 ani".

"Ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi, ele să nu mai existe, să nu ne pună în situația de a proroga pe final de an", a spus Orban.

Va fi abrogată și Ordonanța 51/2019, pentru a se permite decontarea navetei școlare.

Proiectul privind prima angajare de răspundere va fi adoptat în ședința de guvern marțea viitoare. 

"De asemenea, ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale din OUG 114. Ordonanța se află în dezbaterea parlamentară și trag nădejde că vom putea aproba toate acele prevederi. Nu știu dacă vom putea, pentru că din ce aud în comisii, unii vor să înrăutățească. Au mărit plafonul fantomaticului FDI la 15 milioane. E de noaptea minții. Vom adopta în altă ședință, nu marți, astfel încât să ne putem asuma răspunderea", a precizat premierul.